Hrvatski radio

Radio Zadar

Prosvjed protiv ilegalnih berača smilja

07.06.2015.

07:21

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U više gradova danas su najavljeni javni prosvjedi protiv ilegalnih berača smilja. Najavljuje ga, kako stoji u pozivu, grupa poštenih berača smilja koji strpljivo čekaju zakonski rok za berbu.

U pozivu stoji kako će se danas prosvjedi održati u 10 sati: 

-U Sinju kod naplatne kućice parkinga na ulazu u Grad
-U Benkovcu , kod restorana Asseria
-U Obrovcu na mostu na Zrmanji
-Na Paškom Mostu

Organizatori žele "da se čuje glas poštenih berača smilja, koji strpljivo čekaju zakonski rok, dok grupe ilegalnih berača uništavaju smilje, a vlast ne reagira".

Podsjećamo, zbog izrazito velikog komercijalnog interesa za smilje i devastacije staništa uslijed nesavjesnog i nestručnog sakupljanja smilja u 2014. godini, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je od Državnog zavoda za zaštitu prirode zatražilo izradu posebne stručne podloge s mjerama i uvjetima korištenja te smjernicama za održivo sakupljanje smilja u 2015. godini. Državni zavod za zaštitu prirode propisao je dodatne uvjete i mjere za komercijalno sakupljanje smilja, a ključne promjene odnose se na vremenski period i područja na kojima je dozvoljeno branje smilja. 
U veljači je Ministarstvo priopćilo kako je ove godine u potpunosti je zabranjeno sakupljanje smilja na otocima Krku, Rabu, Cresu, Lošinju i Pagu. Na cijelom teritoriju Hrvatske, također, ukinut je jesenski period sakupljanja smilja.
Smilje će se moći sakupljati na području Dubrovačko-neretvanske županije te otocima Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, izuzev otoka Paga, u razdoblju od 1. lipnja do 1. kolovoza.
Na ostalim područjima, izuzev navedenih otoka na kojima je sakupljanje u potpunosti zabranjeno, smilje će se moći brati od 15. lipnja do 15. kolovoza.
Dopušteno je sakupljanje smilja samo ako je na lokalitetu sakupljanja barem 30% do 50% grmova u punom cvatu. Smije se brati samo nadzemni dio biljke i to ručnim alatima poput srpa, noža i škara, a bez upotrebe motornih i mehaničkih pomagala. Dopušteno je ubrati najviše dvije trećine pojedinog grma koji je u punom cvatu.
Sakupljanje smilja potpuno je zabranjeno u nacionalnim parkovima, strogim i posebnim rezervatima, a u ostalim zaštićenim područjima sakupljanje je dopušteno uz suglasnost nadležne javne ustanove koja upravlja zaštićenim područjem - priopćili su u veljači iz Ministarstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.