Hrvatski radio

Radio Zadar

Prosvjed radnica Adrije - čeka se odluka suda

08.05.2013.

14:00

Autor: ap

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Radnice Adrije iz Benkovca i Knina mirno su danas prosvjedovale ispred tvornice u Gaženici očekujući ishod razgovora predstavnika sindikata PPDIV-a s bivšim i sadašnjim vlasnicima.

 Riječ je o onim radnicama koje uprava Adrije Zadar 1 nije preuzela. Radnice traže povratak na posao i isplatu neisplaćenih 8 plaća. Po završetku sastanka potpredsjednik PPDIV-a Ivica Blažević izjavio je kako je tema bila rješavanje problema svih 286 zaposlenika po sporazumu potpisanom o prijenosu ugovora o radu s naglaskom na problem 76 radnica iz Knina i Benkovca.

Vlasnik Adrije Zadar 1 obećao je da će ispoštovati odluku općinskoga suda 10. svibnja - kazao je sindikalac Blažević….

  Zaključak je da je sud 10. svibnja.Što sud odluči da će on ( gospodin Lisica ) ispoštovati. Državni inspektorat je konstatirao što mi u sindikatu od prvog dana govorimo da su radnice sa područja Benkovca i Knina zaposlenice Adrije 1 d.o.o. sa prenesenim ugovorima o radu i sa svim stečajnim pravima. U međuvremenu državno odvjetništvo je podnijelo kaznenu prijavu, rasprava je 10.05. i po tom statusu i po isplatama jer je državni inspektorat naložio i konstatirao za sve mjesece za koje nisu te kolegice i kolege dobili svoju plaću."-rekao je Blažević.

Predsjednik sindikata PPDIV-a Šime Orešković tome je dodao da su danas dobili informaciju kako sadašnji zakupoprimci ni jednog trenutka ne negiraju status radnika, ali su stava da čekaju odluku suda:

"Prvo što ćemo napraviti to ćemo otići sutra na državni inspektorat jer državni inspektorat rješava žalbu o rješenju inspektorata iz Splita. To je broj jedan. Drugo, otići ćemo u FINU i ministarstvo financija provjeriti stanje predstečajne nagodbe Adrije d.d. Od ta dva slučaja ovisi status gotovo bih rekao svih radnika."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.