Hrvatski radio

Radio Zadar

Prosvjed u Stankovcima : Otpadne vode idu u naša polja!

25.05.2017.

15:25

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mještani strahuju od ekološke katastrofe. Kažu da se mjesecima otpadne vode iz obližnje tvornice ribljih konzervi slijevaju u polja te ugrožavaju njihovo zdravlje i poljoprivredne nasade. Upozorili su na to i upravu tvornice, pisali resornim ministarstvima, no stanje se ne mijenja.

Zbog otpadnih voda koje navodno u njihova polja ispušta tvornica ribljih konzervi Ostrea u poslovnoj zoni Stankovci mirno su prosvjedovali mještani općina Stankovci i Pirovac. Pedesetak mještana sela Putičanje, koje spaja Kapelu s 'Benkovačkom' cestom, okupilo se u poslovnoj zoni.  

Tvrde da je tvornica svoje ispuste nelegalno spojila na sustav oborinskih voda, a riblje glave i kemikalije počele su plivati putičanjskim poljima i nasadama te da je na pomolu ekološka katastrofa. Upozorili su na to i Upravu tvornice, pisali mjerodavnim ministarstvima, no situacija se ne mijenja. Neven Badurina iz svoje tvornice ispušta otpadne vode, kaže Klaudijo Smolić iz Putičanja, koji uzgaja smilje i od njega živi cijele godine. Pitanje je sekunde kada će otpadne vode ući u moju parcelu. 

"Želimo upozoriti na ekoincident koji stvara tvornica Ostrea, nismo protiv tvornice ni proizvodnje, ali želimo upozoriti da se tehnološki otpad ne smije ispuštati u polja i tako trovati polja i ugrožavati zdravlje ljudi", rekao je Ivan Gulam, načelnik općine Pirovac. 

U odgovoru iz Ministarstva zaštite okoliša stoji da otpadne vode tvrtka Ostrea ispušta bez potrebne vodopravne dozvole. Naime, u veljači 2015. je utvrđeno da je Ostrei ta dozvola istekla. Zabranilo im se tada ispuštanje otpadnih voda do dobivanja dozvole. No dozvolu nisu dobili ni 2016.. Svejedno, nepročišćene otpadne vode ispuštali su u okolno tlo. Izrečena je i kazna direktoru, on je nije platio, pa je upućen zahtjev za prisilnom naplatom potraživanja.
Iz resornog Ministarstva poručuju - da će se pokrenuti mjere i radnje onemogućavanja daljnjeg ispuštanja otpadnih voda, a u suradnji s Državnim odvjetništvom postupak kaznene odgovornosti.

Nedavno je smrdljivi potok otpadnih voda, koje se ispuštaju već navodno pet godina, prešao granicu između općine Stankovci i općine Pirovac te sada ugrožava nasade i zdravlje mještana. Poslušajte nezadovoljnu mještanku i načelnika općine Pirovac Ivana Gulama: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.