Hrvatski radio

Radio Zadar

Prosvjed vrtićkih odgojiteljica: izlaze is strukovnog Sindikata

01.07.2016.

11:14

Autor: Žana Morović-Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadaru danas – prosvijedni presedan. Djelatnici Dječjih vrtića „Radost“ nezadovoljni su sindikatom, a ne poslodavcem. Zato, njih 60-ak istupaju iz Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, a kako bi zaštitili svoja radna prava priključuju se zadarskom SSSH.

Od svoga Sindikata radnika u predškolskom odgoju nikad nisu dobili ništa. Ni potporu, niti zaštitu, a sada im je uskraćena i jednokratna novčana pomoć.

"Neke su djelatnice sindikalnu članarinu plaćale dvadeset, trideset godina. Na računu tako imamo sedamdeset tisuća i šest stotina kuna. Želimo to pravedno raspodijeliti", kaže sindikalna povjerenica u odlasku Indira Barišić, "Tako bi sedamstotinjak kuna jednokratne naknade isplatili i bivšim članovima sindikata, sada umirovljenicima."

Godima loše, gotovo nikako ne komuniciraju s krovnim sindikatom, za što otvoreno optužuju predsjednicu Boženu Stugar.

"Nikad nismo dobili nikakvu pravnu pomoć. O Uskrsnicama i Božićnicama da i ne govorimo. Nikad ništa. Predsjednica sindikata Strugar uopće ne komunicita s nama. Isključila nas je i pregovora za aktualni kolektivni ugovor koji je na snazi do kolovoza", tvrdi psihologija Gordana Pešut  

Na prosvijedu im je potporu dao Vedran Uranija pravni povjerenik zadarskoga SSSH – u koji sada, djelatnici zadarskih vrtića Radost, žele prijeći kako bi ostvarili svoja sindikalna i radna prava – jer pred njima su pregovori za novi kolektivni ugovor

"Ovdje stručni radnik ima plaću u hrvatskom prosjeku. Neki ispodproječnu. Kolektivne pregovore s Gradom žurno ćemo nastaviti s ciljem boljih plaća i većih otpremnina"

Zbog svega toga djelatnici Dječjih vrtića Radost, njih 60-ak prelaze u Savez samostalnih sindikata Hrvatske, preko kojega će brže i lakše, nadaju se, ostvariti svoja radna i sindikalna prava.

Najvljuju i tužbe ukoliko ih Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske i dalje bude ignorirao, te uskraćivao prava na koja imaju zakonska prava. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.