Hrvatski radio

Radio Zadar

Prosvjed zaposlenika Jadrolinije

09.06.2015.

09:35

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zaposlenici Jadrolinije mirno će prosvjedovati od 11 sati pred upravnom zgradom u Rijeci, a u većim trajektnim lukama dijelit će letke putnicima u kojima objašnjavaju razloge nezadovoljstva. Kažu da neće biti zastoja u pomorskom prometu.

Traže veće plaće, potpisivanje novog kolektivnog ugovora za pomorce i radnike na kopnu.

 Dragomir Mucić, koordinator povjerenstva Sindikat pomoraca Hrvatske u Jadroliniji kazao je kako je zadnja promjena plaća bila 2008. te da plaće nisu usklađene s minimalnom bruto plaćom u Hrvatskoj. Naknada za hranarinu i pomorski dodatak nisu odgovarajući, dodao je. Istaknuo je da se odgađaju kolektivni pregovori za pomorce i ne ispunjavaju obveze iz postojećega Kolektivnog ugovora te da su neodgovarajući uvjeti rada i života na dijelu brodova izravno i neizravno odgovorni za razne bolesti i narušavanje zdravlja pomoraca.
U sindikatu smatraju da se vodstvo Jadrolinije ne snalazi na području održavanja međunarodnih linija, što znači gubitak radnih mjesta na brodovima i na kopnu te naglašavaju da je ukidanjem dužobalne linije već izgubljeno oko 150 radnih mjesta. Mucić je dodao kako će na mirnom prosvjedu sudjelovati dio zaposlenika Jadrolinije te da radnici neće obustavljati rad jer ne žele naštetiti svome poduzeću.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.