Hrvatski radio

Radio Zadar

Protekli vikend trebao je biti "udarni" vikend u maslinicima

28.10.2019.

12:24

Autor: Anita Perica

Ilustracija - foto: Filip Brala/PIXSELL

Ilustracija - foto: Filip Brala/PIXSELL

Foto: - / -

S obzirom na preporuke stručnjaka o berbi maslina i najavu promjene vremenskih uvjeta od ovoga tjedna, protekli vikend trebao je biti udarni vikend u maslinicima. No daleko je to od količina koje su se brale prošle godine.

Meteorolozi od sutra najavljuju promjenu vremena:

       Oblaka će biti sve više tako da sutra u popodnevnim satima možemo očekivati i prve kapi kiše i na našemu području.

Zadarski meteorolog Duško Kraljev najavljuje i osjetan pad temperature zraka:

       Tako da ćemo u noći s utorka na srijedu imati i buru, normalno temperatura će pasti…

Ovu i sve prethodne prognoze pomno su pratili i maslinari baš kao i preporuke stručnjaka o početku berbe pa kad se sve uzelo u obzir protekli vikend trebao je biti udarni vikend u maslinicima. No daleko je to od količina koje su se brale prošle godine – potvrdio nam je i vlasnik uljare Nadin, Željko Vrsaljko, poznat po preradi šampionskih ulja:

       Udarni je bio za rijetke pojedince bar na ovom našem području. istina, to je bio vikend kad se pretpostavljam najviše bralo ali to su količine koje su u odnosu na druge godine jako male. Prema dosadašnjim rezultatima čini se da će ova godina biti na nekih 30 posto od prošle godine.

U mršavom prosjeku ima i svijetlih primjera:

       Ulja su jako kvalitetna kod onih maslinara koji su uspjeli spriječiti napad muhe i tu imamo zaista lijepa ulja, voćna, mirisna…

Zahtjevna godina rezultirala je i većim rasponom randmana:

       Ajmo reći da je neki prosjek 13-14, ali nerijetko dolaze maslinari s randmanima i preko 20 posto, recimo Vrana, Pakoštane i taj južni dio, tu su randmani od 18 do 22 posto.

Na naš upit o stanju u njegovim maslinicima Vrsaljko kaže kako je na 50 posto parcela imao dobar urod a na preostalih 50 nije uopće brao. I nije to neki agrotehnički trik:

       Ne, jednostavno masline su lijepo ocvjetale, nisu se oplodile. One nagle vrućine koje su došle u šestom mjesecu su spržile cvijet na tim pozicijama.

Zbog zahtjevne godine teško je planirati i do kada će raditi uljara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.