Hrvatski radio

Radio Zadar

Protiv siromaštva starijih osoba

16.12.2015.

14:19

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi zahtjevi koje će morati razmotriti novoformirana Vlada, mjere su protiv siromaštva starijih osoba. Peticijom koju je organizirao Sindikat umirovljenika Hrvatske odmah nakon parlamentarnih izbora, do danas je prikupljeno 20 tisuća potpisa.

 

Novu će vladu dočekati peticija "Glasam protiv siromaštva starijih osoba". Bit ćemo joj prvi na vratima, s glasovima zanemarenih ljudi treće životne dobi, kaže predsjednica SUH-a Jasna Petrović. Starije politika percipira kao društveni teret, a njihov očaj i osjećaj osramoćenosti, javnost tek površno prepoznaje. Nije siromaštvo samo u redovima pred javnim kuhinjama, ili u kopanju pod kantama za smeće, već siromaštvo stanuje u našim domovima, u susjedstvu, tu iza ugla.

Sindikat umirovljenika Hrvatske zatražio je uvođenje tri grupe mjera protiv siromaštva.
U prvoj grupi je podizanje zida za obranu od siromaštva uz povećanje mirovine za sve one koji su umirovljeni nakon 1.1.1999. godine (zakinuti su za oko 19 posto pogrešno utvrđenom vrijednošću prve aktualne vrijednosti), uvođenje minimalne mirovine u visini 50% od minimalne plaće; te uvođenje tzv. socijalne mirovine (državna naknada za starije od 65 godina bez mirovine) na teret proračuna.
Drugom grupom zahtjeva poziva se na poboljšanje modela usklađivanja mirovina, jer su dosadašnjom „švicarskom formulom" mirovine gubile realnu vrijednost za oko jedan posto godišnje. Zahtijeva se nova varijabilna formula usklađivanja s rastom plaća zaposlenih i potrošačkim indeksom izrađenim posebno za usklađivanje mirovina, i to na temelju kretanja cijena bez luksuznih i sličnih proizvoda, već samo cijena hrane, stanovanja, zdravlja i prijevoza i slično. Adekvatni model usklađivanja najbolji je štit protiv siromaštva.
Treća grupa zahtjeva teži unapređenju zaštite i participacije umirovljenika. Pod time se na prvom mjestu traži uvođenje posebnog pravobranitelja za starije osobe, ali i uvođenje savjetodavnih tijela za umirovljenike i starije osobe na svih razini županija, gradova i općina.

Iako nose 30 posto biračkih glasova, umirovljenici su i dalje zanemareni. Po udjelu siromaštva starijih osoba Hrvatska je na visokom 4 mjestu u Europskoj Uniji. Hoće li se zahtjevi ispuniti ili obezvrjeđivanju starijih osoba nema kraja? 
Odgovoriti možete svojim potpisom. Peticija je na internetskim stranicama SUH-a, a u Zadru se prikuplja u domu sindikata.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.