Hrvatski radio

Radio Zadar

Provjerili smo kako napreduje obnova Liburnske i rive

07.12.2021.

13:45

Autor: Vladimir Šetka

Obnova i rekonstrukcija Obale kralja Petra Krešimira IV.

Obnova i rekonstrukcija Obale kralja Petra Krešimira IV.

Foto: Lučka uprava Zadar / Lučka uprava Zadar

Radovi na projektu Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok napreduju sukladno predviđenom planu, izvijestili su iz Lučke uprave Zadar. Napominju da je do sada obavljeno 18 posto predviđenih radova. 

Na Liburnskoj obali od mosta prema vrhu Poluotoka postavljene su kamene ploče, pa građani već sada mogu vidjeti kako će do početka turističke sezone izgledati obnovljena Liburnska obala. Do tada je planirano završiti tu fazu obnove. Ne zaostaje se ni s radovima na rivi, gdje bi do turističke sezone sve trebalo biti završeno do mula, kaže državni tajnik u Ministarstvu mora Josip Bilaver:Josip Bilaver 1

Kada riva bude u potpunosti obnovljena, planira se dužobalna gradska linija brodovima na alternativne izvore energije:Josip Bilaver 2

U sklopu projekta planira se i potrebna infrastruktura za katamarane, pogonjene obnovljivim izvorima energije:


Josip Bilaver 3

Sve je to u skladu i sa zelenom strategijom Europske unije da do 2050. godine bude klimatski neutralna i u području pomorskoga prometa.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.