Hrvatski radio

Radio Zadar

Prva osoba na svijetu koja je primila Pfizerovo cjepivo izvan ispitivanja

08.12.2020.

10:57

Autor: HRT Radio Zadar / HINA

Jacob King/PA Images/PIXSELL

Jacob King/PA Images/PIXSELL

Foto: - / -

Margaret Keenan, 90-godišnja baka, prva je osoba na svijetu koja je primila Pfizerovo cjepivo protiv covida-19 izvan ispitivanja u utorak, kada je Velika Britanija počela cijepiti svoje stanovništvo.

Keenan je cijepljena u svojoj lokalnoj bolnici u Coventryju, u središnjoj Engleskoj, u utorak ujutro u 6.31 sati po GMT-u, tjedan dana prije nego što će navršiti 91 godinu.

Velika Britanija počela je u utorak cijepiti svoje stanovništvo protiv covida-19 s cjepivom koje su razvili Pfizer i BioNTech. Prva je zapadna zemlja koja je počela cijepiti stanovništvo, što je pozdravljeno kao odlučujuća prekretnica u savladavanju koronavirusa.

Masovno cijepljenje budi nadu u zaokret u borbi protiv pandemije koja je uzrokovala smrt više od 1,5 milijuna ljudi i slom gospodarstva.

Zbog nužnosti skladištenja u ultrahladnim uvjetima i komplicirane logistike uporaba cjepiva zasad je ograničena.
"Osjećam se jako povlašteno što sam prva osoba koja se cijepi protiv covida-19", rekla je Keenan.

"To mi je najbolji rođendanski poklon koji sam mogla poželjeti, jer to znači da se napokon mogu radovati druženju s obitelji i prijateljima za Novu godinu nakon što sam veći dio godine bila sama", dodala je. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.