Hrvatski radio

Radio Zadar

15:52 / 17.07.2019.

Autor: HRT Radio zadar

Prva plovidba prvog naraštaja kadeta Vojnog pomorstva

foto: M. Čobanović / MORH

foto: M. Čobanović / MORH

Foto: - / -

Kadeti su tijekom njihove prve plovidbe sudjelovali u pravoj akciji traganja i spašavanja na moru pri čemu su, u suradnji sa Središnjicom za traganje i spašavanje iz Rijeke, izašli u južni akvatorij Korčule i pretraživali zadano dodijeljeno područje.

Prvi naraštaj kadeta studija Vojnog pomorstva Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" iz Splita vratio se danas s plovidbene prakse provedene na brodu Hrvatske ratne mornarice ŠB-72 "Andrija Mohorovičić". To je ujedno prva plovidba organizirana i provedena brodom HRM-a za kadete HVU-a - izvijestili su iz MORH-a : 

Uz pratnju dva nastavnika HVU-a, kapetana fregate Slavena Sučevića i kapetana korvete Tina Sumića, kadeti su bili na plovidbi od 13. do 17. srpnja 2019. u akvatoriju srednjeg i južnog Jadrana na ruti Split - Vis - Stari Grad na Hvaru - Korčula - Dubrovnik - Palagruža - Split.

Trideset troje kadeta se tijekom plovidbe upoznalo s organizacijom života i rada na brodu HRM-a te praktičnim dijelom nastave iz predmeta Pomorstvo I i II te Sigurnost na moru koje su slušali tijekom akademske godine.

„Cilj njihove prve plovidbe jest upoznati se s osnovama pomorstva, konopima, manevriranjem i osnovnim navigacijskim instrumentima te opremom za spašavanje na moru. Kadeti su bili odlični, nisu imali lak zadatak. Ovo je bio njihov prvi ukrcaj na brod pri čemu su prošli prilagodbu na brodsku posadu, rad na brodu i njegove specifičnosti“, istaknuo je pri povratku u luku Lora u Splitu kapetan fregate Slaven Sučević, zahvalivši posadi broda „Andrija Mohorovičić“ koji su uvelike pridonijeli obuci kadeta.

Kadeti su tijekom njihove prve plovidbe sudjelovali u pravoj akciji traganja i spašavanja na moru pri čemu su, u suradnji sa Središnjicom za traganje i spašavanje iz Rijeke, izašli u južni akvatorij Korčule i pretraživali zadano dodijeljeno područje. Bio je to prvi susret kadeta sa stvarnim situacijama na moru. „Ovo im je pokazatelj za budući rad te su vidjeli kako u stvarnosti izgleda biti član ovakvog broda koji je specijaliziran za traganje i istraživanje“, kazao je kapetan korvete Tino Sumić. 

Kadet Petar Lukšić u ime svih kadeta zahvalio je kapetanima na izuzetno osmišljenoj plovidbi te zapovjedniku i posadi broda na novim znanjima koje su stekli tijekom boravka na brodu: „Obavljali smo sve dužnosti mornara koje je potrebno obavljati. Najteži dio bile su navigacijske karte, potrebno je obratiti pažnju na puno detalja te biti stalno pozoran i pratiti što se događa oko nas.“

 Studij Vojnog pomorstva ove jeseni upisat će drugi naraštaj kadeta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.