Hrvatski radio

Radio Zadar

Prva procjena struke : samo dvije platane su u lošem stanju

20.09.2016.

13:23

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvije platane u drvoredu u Ulici Ruđera Boškovića su u lošem stanju, ostale nisu iako su stabla 1920-ih godina pregusto posađena . Kazao nam je to doktor Vinko Paulić sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu. S tom ustanovom je naime grad Zadar ugovorio izradu elaborata o stanju drvoreda platana.

Statika i stanje drvoreda na putu prema Osnovnoj školi Petra Preradovića ispitivat će se i krajem ovoga tjedna. Što stručnjaci kažu nakon prvog pregleda  stabala  čija sudbina je uzburkala zadarsku javnost ? Temeljem prvog pregleda platana prošlog tjedna, ne prejudicirajući konačne rezultate, doktor Paulić ističe da stabla nisu stara već je problem na ovoj lokaciji urbani prostor na kojem platane rastu : 

            Stabla su u vrlo malenim kazetama, vrlo malenim otvorima, nalaze se blizu popločene površine , u ovom slučaju to je asfaltni pločnik,  a kako platana kao vrsta ima dosta agresivan korjenski sustav koji ako dođe u kontakt sa popločenjima uzrokuje oštećenja na njima u obliku rapsuklina, izdizanja, pomicanja. Takvi znakovi osobito se vide na ova dva stabla koja sam spominjao.

U lošem stanju su prva i posljednja platana , a stanje čitavog drvoreda moguće je popraviti podizanjem kvalitete tla te tehničkim zahvatima, procjenjuje doktor Vinko Paulić...

            To ovisi o naručitelju. Treba popraviti uvjete za razvoj korjena povećanjem otvora za stablo, povećanem kvalitete tla. Osim toga može se raditi redovito urezivanje krošnji što u ovom slučaju očito je da nije rađeno, drugi problem je blizina sadnje. Stabla su dosta blizu posađena i ta blizina je uzrokovala sadašnje stanje, jer neka stabla rastu atipično, zbog manjka prostora. Znači urezivanjem se mogu nekakvi problemi u krošnji popraviti , prevenirati i smanjiti mogućnost eventualnih ozljeda ili oštećenja. Također tehničkim zahvatima može se doprinjeti sigurnosti, na povoljno statičko stanje krošnje može se utjecati i užadima - mišljenje je poslijedoktoranda Šumarskog fakulteta.

Rok za izradu elaborata vitalnosti i statike drvoreda stabala platane  je 15. Listopada, grad Zadar je za njegovu izradu i uklanjanje suhih grana izdvojio 66 tisuća 875 kuna.  Nakon što struka kaže svoje , želimo da svoje kažu i građani i ostali zainteresirani, naglašavaju ekolozi. Aktivistica Eko Zadra Tereza Kaurinović : 

        Želimo javnu raspravu o budućnosti tih platana, ne da to bude samo na liniji tipa Nasadi – grad Zadar, već da to bude šira rasprava da se uključe građani i civilne udruge . Opasnosti postoje ali  treba vidjeti može li se stablo zbrinuti ili ne, odgovor ne mora biti nužno jednostavan. Mi nismo sigurni o čemu je riječ  pa na javnoj tribini želimo otovriti javnu raspravu jer već imamo dosta primjera uklonjenih stabala i drvoreda u  gradu Zadru gdje se stvari  zapravo dogode preko noći . Nisam sigurna da su stabla uvijek bila bolesna ili opasna za građane što se obično navodi kao razlog. Nekad su se stvari događale  zbog drugih projekata, estetike grada i tako dalje , to treba vidjeti. Koja je priča s platanama, postoji li neka pozadinska priča ,to ne mora biti tabu, o tome treba razgovarati.  Zato u sklopu našeg projekta Zeleni telefon namjeravamo organizirati tribinu o zelenilu u gradu Zadru  gdje će u fokusu rasprave biti  platane, početkom listopada.

O sudbini platana odnosno ugostiteljskih terasa ispod njihovih krošnji preko kojih osnovci moraju do svoje škole , očito će biti još dosta govora. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.