Hrvatski radio

Radio Zadar

Prvi dan nastave: više prvašića, obnovljene zgrade... i mjere protiv Covida

07.09.2020.

13:23

Autor: Filip Matijević

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

"Dogovorili smo s ravnateljima da ćemo posebno pratiti epidemiološku situaciju po općinama i po školama tako da bismo odmah mogli reagirati", kaže županijski pročelnik za obrazovanje Ivan Šimunić. .

Umjesto uobičajenim svečanostima, prvi dan nastave u zadarskim osnovnim i srednjim školama počeo je upoznavanjem učenika s protuepidmiološkim mjerama.

Dezinfekcija ruku na ulazu u školsku zgradu, nošenje maski na hodnicima, poštivanje razmaka unutar zgrade i rad u grupama... Sve je to samo dio složenih mjera koje su u prvom planu u školskoj godini pred nama. 

Od škole do škole...

Za više od 19 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola na području Zadarske županije zazvonilo je prvo zvono u novoj školskoj godini. I svi se nadaju da će zvoniti sve do lipnja. Ali svi su svjesni da odvijanje nastave ovisi o uspješnosti borbe s Covidom-19. Trenutačno većina škola na području županije primjenjuje kombinirani oblik nastave kako bi se u učionicama nalazio što manji broj učenika. Dio razreda odlazit će u školu, a drugi dio radit će od kuće. Potom će se zamijeniti. Ali svaka škola ima posebnosti. Tako je OŠ Petra Preradovića iz jednosmjenskog prešla u dvosmjenski rad, kaže ravnateljica Stanka Pera Martinac:

Stavili smo pleksiglas pregrade, u neke razrede ćemo dodati još stolova kako bi sva djeca mogla sjediti sama u klupi.

OŠ Šimuna Kožičića Benje je s 1160 učenika treća po broju učenika u Hrvatskoj. Ravnatelju Draženu Adžiću je i veći problem od maski i pregrada - kretanje po školi:

Iako imamo pet ulaza i ulazi se u različito vrijeme, mislim da je teško držati djecu na distanci kada vide prijatelje izvan škole.

U Prirodoslovno-grafičkoj školi je pola razreda na nastavi, a ostatak je kod kuće uz obilniju domaću zadaću i nastavu na daljinu, kaže ravnatelj Tomislav Grbin:

Počet ćemo ovako pa ćemo vidjeti kako to funkcionira, pa ćemo mijenjati i prilagođavati se situaciji.

Županijski pročelnik za školstvo Ivan Šimunić ističe da ponegdje, zbog manjeg broja učenika, neće biti nikakvih promjena:

Dogovorili smo s ravnateljima da ćemo posebno pratiti epidemiološku situaciju po općinama i po školama tako da bismo odmah mogli reagirati. Neki ravnatelji osnovnih škola spomenuli su kako cijelo vrijeme imaju povoljnu epidemiološku situaciju pa razmišljaju da se u takvim mjestima nastava organizira na redovit način.

Više prvašića nego lani i obnovljene školske zgrade

 

I dok će se brojne procedure u nastavi tek rješavati u hodu, ima ipak i ljepših strana današnjega dana. Za početak, u gradu Zadru je više prvašića nego lani. Pročelnik za školstvo Joso Nekić:

Već nekoliko godina nemamo pad prvašića, a ove godine ih imamo i nekoliko više. Lani smo ih imali 887, a ove godine ih imamo 905 i tomu moramo pribrojiti i 24 prvašića koji idu u Katoličku osnovnu školu.

I nije tu kraj lijepim vijestima. Nakon što su ranije ove godine energetski obnovljene škole u Škabrnji i Gračacu, nedavno su četiri srednje škole koje se nalaze u Perivoju Vladimira Nazora za 8,23 milijuna kuna dobile novo krovište, stolariju, rasvjetu i toplinsku izolaciju vanjskih zidova. Posjetili su ih jutros gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin sa suradnicima. Longin je uputio i poruku učenicima:

Moraju se ponašati onako kako ova epidemiološka situacija od njih zahtijeva. Naravno da je jako bitno da oni čuju živu riječ svojih profesora i da nema samo ovog virtualnog pristupa. I zato smo učinili sve da oni budu sigurni.

Dobre vijesti stižu i iz Dračevca. Otvorena je obnovljena škola Ploča/Dračevac. Investicija od gotovo 5 milijuna kuna dala je potpuno novo lice školi i osigurala višenamjenski prostor ovom brzorastućem zadarskom naselju.

PRVI DAN NASTAVE

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.