Hrvatski radio

Radio Zadar

Prvi pčelarski Sajam Zadarske županije

16.09.2016.

17:06

Autor: A. Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon laboratorija za kontrolu kvalitete meda, potom i uspostave centra za selekciju i uzgoj pčelinjih matica, u Zadru je ostvarena još jedna značajna aktivnost u okviru projekta „Promocija pčelarstva" sufinanciranog sredstvima Europske unije.

Na Rivi je otvoren 1. Pčelarski sajam u Zadarskoj županiji, namijenjen kako pčelarima tako i potrošačima. Sajam je svojevrsna slatka kruna velikoga projekta. 

U sklopu projekta prekogranične suradnje Hrvatske i BiH koji se provodi od 2014. godine, a sufinancira sredstvima IPA programa, u pčelarstvo zadarskoga kraja uloženo je oko 300 tisuća eura. Iako projekt završava potkraj ove godine već se sada sa sigurnošću može reći kako je ne samo ispunio već i premašio očekivanja - kaže nam Ive Surić iz agencije ZADRA NOVA.

Profitirali su svi - kako pčelari tako i potrošači. Ocjenjivanje meda provodi se u novoopremljenom laboratoriju u Centru za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju u Zadru. Uspostavljena je i stanica za selektivni uzgoj i reprodukciju matica te edukaciju pčelara - ističe Zlatko Elveđi iz udruge pčelara Dalmatinka.

Kako bismo proizvodili i konzumirali što kvalitetniji med i proizvode na bazi meda pomoći će i pčelarski sajam za koji organizatori vjeruju da će postati tradicionalan. Ove godine okuplja 24 izlagača. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.