Hrvatski radio

Radio Zadar

Prvi prigovori na vođenje kampanje

15.05.2013.

15:45

Autor: Nikola Barać

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U zadarsko Gradsko izborno povjerenstvo stigli prvi prigovori na vođenje kampanje. Prigovore uputili SDP i HDZ.

Nakon prigovora zadarskog SDP-a na promidžbene plakate u kojima stoji – Zadarska ljevica pita Zagreb: Milanoviću imaš li drugog kandidata? …brate ovaj nit smrdi, nit miriše, Gradsko izborno povjerenstvo objavilo je priopćenje u kojem piše kako se takvo postupanje ocjenjuje kao nepravilnost u izbornoj promidžbi,  jer riječi "nit smrdi, nit miriše" predstavljaju povredu društveno prihvatljivih etičkih načela i kulture dijaloga, navodi se u priopćenju.

Za komentar pitali smo predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva, suca Željka Rogića koji, zanimljivo, nije takvoga stava i bio je protiv takvog priopćenja, ali većinom glasova Gradsko izborno povjerenstvo ipak ga je prihvatilo i objavilo.

 Ja sam sve to skupa ocijenio da nije to neka oštra kampanja, da je to umjerena kampanja, da bi se to moglo tolerirati. Jer mi moramo prije svega misliti na birače, i moramo dopustiti da se negativne stvari kažu o protukandidatima, u protivnom birači neće čuti ništa loše o kandidatima jer će svatko za sebe govoriti dobro, 

rekao je sudac Rogić dodajući da je smisao kampanje da jedna strana kaže ono negativno druge političke opcije.

Ovo je vrlo blaga kampanja, pogledate kampanje u zapadnim zemljama, ja sam smatrao da takvi "baneri" ne štete nikome i ničemu. Riječ smrdi jest ružna, ali u narodu se zna reći "nit smrdi, nit miriše", a to bi značilo da netko ili nema stava ili mu nedostaje neke jakosti u smislu osobnosti - smatra Rogić, dodajući kako je priopćenje bilo suprotno jer se u Gradskom izbornom povjerenstvu kao i svakom drugom odluke donose većinom glasova.

Većina članova Povjerenstva je bila za priopćenje kao formu, ali i za ovakav sadržaj koji zapravo kaže da se takvim "banerima" stvara jedna atmosfera koja nije baš kulturna u izbornoj retorici, istaknuo je Rogić.

Inače, to je bio prvi prigovor u gradu Zadru u dosadašnjoj kampanji za lokalne izbore, a oko 15 sati Gradskom izbornom stigao je i novi prigovor. Ovoga puta prigovorili su iz zadarskog HDZ-a na nekoliko plakata u kojima između ostalih piše,  meni nikad nije dosta  i Zadar nije tunel da se farba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.