Hrvatski radio

Radio Zadar

Prvi put na Danima masline - bez nejestivih ulja

07.05.2018.

11:18

Autor: HRT radio zadar

nagrađeni maslinari, foto: Dani masline

nagrađeni maslinari, foto: Dani masline

Foto: - / -

"Znam da imam kvalitetno ulje, nadao se dobrom rezultatu jesam, ali šampionsku titulu nisam očekivao", rekao je Ante Vulin, pobjednik u kategoriji otvorenih ulja i apsolutni šampion 20. Dana masline. Jubilarni 20. Dani masline sinoć su završeni dodjelom medalja i priznanja na JK Uskok .

 Titulu je lakše osvojiti nego ponoviti, kaže Ratko Erlić, pobjednik u kategoriji pakovina. Odličja za najbolju udrugu pripala Uliki iz Medulina. Velika većina maslinara koji su sudjelovali na jubilarnoj 20. Međunarodnoj manifestaciji Dani masline, koja je sinoć završena dodjelom medalja i priznanja na JK Uskok na zadarskom Vitrenjaku, može biti zadovoljna ocijenama kvalitete i plasmanom svojih ulja- poručuju organizatori.

Od 200 uzoraka pristiglih na ocijenjivanje iz svih hrvatskih jadranskih županija, ali i iz Italije, Slovenije i Crne Gore, čak 192 ulja su ekstradjevičanska, samo 8 u kategoriji djevičanskih i nijedno u kategoriji lampante. Znači, nijedno ulje nije ocijenjeno kao nejestivo, lampante što se po prvi put dogodilo otkad je ove manifestacije.

U 10 najbolje plasiranih ulja u obje kategorije  su također najzastupljeniji maslinari s područja Zadarske županije (7) i Istre. Ako bi se tražila neka posebna značajka onda je to činjenica da se ove godine znatno povećao broj natjecatelja u kategoriji pakovina. Znači, ulja koja su na tržištu. - Lani ih je bilo 65, a ove godine 92, što je povećanje od gotovo 42  posto, ističe Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana masline. On dodaje da nije u prvom planu masovnost nego kvaliteta. To se već zna pa ova manifestacija iz godine u godinu postaje sve prestižnija, ali i  vjerodostojnija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.