Hrvatski radio

Radio Zadar

Prvi put u Hrvatskoj predstavljene pametne govornice nove generacije

02.05.2017.

14:51

Autor: Matea Gugić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadru su danas predstavljenje prve pametne govornice u Hrvatskoj, koje će građanima, ali i brojnim turistima služiti kao izvor korisnih lokalnih informacija, a dostupne su i druge usluge koje će olakšati suvremeni život u gradu.

Mi postavljamo taj posao širom svijeta i izuzetno sam ponosan da je Zadar prvi u svijetu, na globalnoj razini, postavio pametne govornice tog tipa. Ni New York ni London nemaju ni pola toliko funkcionalnosti koliko ih ima danas u Zadru, s ponosom je počeo otvaranje Samo Omerzel, direktor Vendotela, poduzeća koje je prošle godine izabrano među 15 najboljih start-up kompanija iz cijele Europe.    

Partneri Grada Zadra u ovom projektu su Hrvatska poštanska banka i Hrvatski Telekom, čiji je direktor strategije i inovacija, Mario Volarević, istaknuo kako je Grad prepoznao priliku i ušao u pilot projekt stvarajući tako početak mreže pametnih hrvatskih gradova.

Pametna telefonska govornica pruža spektar usluga: od kupovine 20-ak vrsta proizvoda, besplatnog interneta, mogućnosti plaćanja novčanicama, debitnim ili kreditnim karticama, plaćanja parkinga, kupovine bonova za telefone. Bit će postavljene na 10 strateških lokacija u gradu.

Govornice također služe kao izvor korisnih informacija, kako građanima tako i brojnim turistima koji mogu vidjeti najavu svih događanja, najpoznatije turističke lokacije, bitne informacije itd.

Na pitanje novinara smatra li da će se u današnje vrijeme pametnih telefona, ljudi služiti ovom govornicom, direktor Vendotela, Omerzel objasnio je kako je ovo zapravo dodatak pametnom telefonu, a ne konkurencija jer se na ovim govornicama mogu ostvariti sve plaćanja te se dobivaju proizvodi na licu mjesta, što sa pametnim telefonima ne možete dobiti. 

Gradonačelnik Kalmeta, koji je također bio nazočan otvorenju prve pametne govornice u Hrvatskoj, kratko je prokomentirao kako je Zadar uvijek pokazivao da je korak ispred drugih.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.