Hrvatski radio

Radio Zadar

Prvi radni dan u vrtićima - izazovi pred odgojiteljicama

01.09.2020.

13:07

Autor: Suzana Dražić

S. Dražić

S. Dražić

Foto: - / -

S prvim danom rujna počela je nova pedagoška godina i dječji vrtići otvorili su svoja vrata. Ove godine, za koju tete u vrtićima kažu da im je najizazovnija do sada, sve se odvija pod epidemiološkim mjerama kako bi djeca bila zaštićena od zaraze koronavirusom.

Ni koronavirus niti posebne epidemiloške mjere ne mogu zaustaviti djecu u njihovoj igri, druženju i veselju iako su ih jutros po dolasku u vrtić dočekale njihove tete s maskama na licu. Odgojiteljici u dječjem vrtiću "Ciciban", Silvani Čurlić, nakon 35 godina rada ovo je vrlo izazovna godina: Prihvat djece bio je dobar. Oni su već kod kuće saznali da će im tete imati maske i da to nije ništa neobično. Jedna djevojčica mi je rekla - Ti kada dođeš kući biti ćeš normalna. To znači bez maske. U jednom sam ih trenutku pitala mogu li se napiti, pa sam skinula masku, a oni su uzviknuli A vidi je! Na sve se navikavamo, učimo i nadam se da će biti dobro. Djeca su i dalje vesela, razigrana. Luka, Vito i Ivano nisu jutros htjeli ići kući. Mame su se vraćale drugi put. 

Kako vrtići provode epidemiloške mjere tako se i od roditelja traži da to učine te po dolasku u vrtić imaju masku i nazuvke na obući: A mi u vrtiću moramo sada puno više paziti da li dijete ima simptome na koje moramo žurno reagirati, izolirati dijete dok pedijatar ili obiteljski liječnik ne utvrdi je li ugrožavajuće za djecu ili nije. Jer sada i kod obične prehlade ne znamo je li prehlada ili koronavirus. Mi ćemo na svaku prehladu reagirati kao da je virus, na način da se dijete vrati u vrtić kada se utvrdi da nije riječ o virusu.

Ravnateljica Dječjeg vrtića "Sunce" u Zadru Ana Dunatov poručuje roditeljima da mogu biti mirni da će boravak djece u vrtićima biti što sigurniji.

 

PRVI DAN VRTIĆA

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.