Hrvatski radio

Radio Zadar

Prvi šleper humanitarne pomoći za Brovary je spreman - sutra kreće iz Zadra

10.03.2022.

13:28

Autor: Anita Perica

pogled na Zadar iz zraka

pogled na Zadar iz zraka

Foto: Dino Stanin / Pixsell, ilustracija

Sutra će iz Zadra put Ukrajine krenuti prvi šleper humanitarne pomoći koju je Grad Zadar osigurao na traženje prijateljskog grada Brovaryja.

A u sklopu različitih aktivnosti usmjerenih pomoći narodu Ukrajine Koordinacija za ljudska prava, stalno radno tijelo Županijske skupštine, prikuplja podatke o osobama koje su spremne volonterski pomoći u prihvatu i integraciji izbjeglica. 

Sinoć je crkva sv. Donata bila obasjana bojama ukrajinske zastave kao znak podrške ukrajinskom narodu i kao svojevrsna najava humanitarne pomoći Grada Zadra prijateljskom gradu Brovaryju koja sutra kreće put Ukrajine. Kao što smo javljali, Grad Zadar osigurao je prvih pola milijuna kuna, a u akciju su se uključila i gradska komunalna poduzeća. Prvi šleper humanitarne pomoći s dizelskim agregatima, sklopivim krevetima i higijenskim potrepštinama je spreman - potvrdio nam je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Zadra Ante Babić:

No to nije sve. Budući da se lijekovi ne mogu kupovati na slobodnom tržištu, u suradnji s Ministarstvom zdravstva traži se rješenje na koji način Brovaryju pribaviti humanitarnu pošiljku lijekova koje su također zatražili. O svim načinima na koje će se i građani moći uključiti u buduće humanitarne akcije Grad Zadar na vrijeme će obavijestiti.

A Koordinacija za ljudska prava, stalno radno tijelo Županijske skupštine Zadarske županije u sklopu svojih aktivnosti odlučila je, kako doznajemo od glasnogovornice Zadarske županije Vlatke Vučić Marasović, prikupiti podatke i stvoriti evidenciju osoba koje su spremne volonterski pomoći u prihvatu i integraciji izbjeglica:


Obrazac za prijavu objavljen je na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.