Hrvatski radio

Radio Zadar

14:30 / 13.03.2017.

Autor: Žana Morović Rudić

Prvi turisti uskoro će noćiti u Maškovića hanu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovoga ljeta prvi turisti moći će noćiti u baštinskom hotelu - u jednom od najvrijednijih kulturno-povijesnih spomenika našega kraja - Maškovića hanu. Čim se opremi namještajem završava projekt uređenja Maškovića hana. No to nije jedina građevina koju Agencija Han Vrana želi turistički valorizirati.

Pokraj Mašković Hana je templarska kula. Unutar srednjovjekovnih zidina, predaja kaže, skriveno je znamenje hrvatskog kraljevstva, uključujući i krunu. 

Osim obnove templarske gradine u Vrani, također smo predvidjeli uređenje viteškog parka kod Pečine, zatim uređenje stare upravne zgrade na Sokoluši u hotel za lovce, sa streljanom i centrom za oplemenjivanje lovišta. 

Uz lovni, te kulturni turizam, ovo područje ima i potencijala za zdravstveni turizam. Direktor Agencije han Vrana Marko Meštrov kaže kako imaju još četri projekta potencijalnih turističkih atrakcija i očuvanja kulturne baštine. Jedna od njih je Palača grofova Damijani na Vrgadi. 

Projekt Mašković hana završava na proljeće.

Dva apartmana, četrnaest soba, restoran, kafić suvenirnice i recepcija uređuju se i opremaju namještajem čime će završiti i zadnja faza obnove koja je započela još 2009., a kako je financirana uglavnom sredstvima Europske unije, cijeli je projekt nakon niza komplikacija i dokumentacijskih zavrzlama priveden kraju i to je najvažnije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.