Hrvatski radio

Radio Zadar

Prvi udžbenik i rječnik arbanaškoga govora

10.05.2017.

12:39

Autor: HRT centar zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kulturno umjetnička udruga ''Vicko Zmajevic'' Zadar-Arbanasi, predstavila je knjigu ''Udžbenik arbanaškoga govora s arbanaško-hrvatskim i hrvatsko-arbanaškim glosarom'' autorice, dr. Maximiljane Barančić. Jedan je to od događaja kojima se obilježava današnji blagdan Gospe Loretske.

Ovo je prijeloman trenutak za arbanaški jezik koji, kako je poznato polako izumire jer je sve manje izvornih govornika. A udžbenik je nastao kao rezultat rada besplatnog tečaja arbanaškoga govora, kazala je autorica, Maximilijana Barančić, predsjednica KUU-e Vicko Zmajević: To je prvi udžbenik takve vrste, ja sam u startu zapravo pisala normalno albanskom grafijom. Međutim, nakon godine dana i želje polaznika tečaja, željela sam im zapravo izaći u susret jer ljudi, pogotovo mladi u posljednje vrijeme dolaze, čime sam oduševljena, dakle na njihov nagovor ja sam promijenila način i pišemo onako kako mi izgovaramo. Ja se nadam da ću nekako pomoći da se jezik ipak ne zaboravi, da se ovaj naš govor sačuva. Također se nadam da će još više ljudi dolaziti na tečaj koji organizira KUU Vicko Zmajević

Recenzenti udžbenika su prof. August Kovačec, prof. dr. Bardh Drugova i Ivica Matešić Jeremija. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.