Hrvatski radio

Radio Zadar

Maškovića Han : prvih 11 natjecatelja osvojilo 99 i više bodova

31.01.2022.

10:55

Autor: S. Jakšić Mandić

Iustracija

Iustracija

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

U baštinskom hotelu Maškovića Han u Vrani jučer su dodijeljena odličja sudionicima V. “Manifestacije mladih maslinovih ulja” . Šampionka V. Manifestacije je drugi put zaredom Danijela Lalin-”Dalma Oleum” iz Pakoštana, koja je za svoje ulje dobiveno od sorti oblica, levantinka i leccino od mogućih 100 osvojila 99,90 bodova. 

Za titulu najboljeg ulja manifestacije konkurirao je 41 uzorak dok je prošle godine predano 56 uzoraka . Vicešampionsko ulje je osvojio Ante Vulin kojem je pripalo drugo mjesto s osvojenih 99,80 bodova( ulje je dobiveno iz sorte oblica I levantinka, masline se uzgajaju u Pakoštanima) . Ivica Kapitanović s osvojenih 99,7 bodova zauzeo je treće mjesto u poretku, Slavo Stojanov osvojio je četvrto mjesto sa 99,60 , dok je peto mjesto s 99,50 osvojila Lucia Čudina.  Sve bolji rezultati analize dobivene od strane Zavoda dokazuju da se cilj ostvaruje, kazao nam je manager Mašković Hana Hrvoje Anić.


Od 41 uzorka, čak 88% su ocijenjena kao ekstra djevičanska - 28 zlatna, 4 srebrna i 4 brončana. Manifestacija koja okuplja maslinare sa pakoštanskog I biogradskog područja želi unaprijediti uzgoj, berbu i preradu maslina te čuvanje i skladištenje, a time i kakvoću maslinovih ulja. Koliko se pažnje u ovom kraju poklanja kvaliteti obrade ulja govori podatak da su ulja od 1. do 11.og mjesta u poretku osvojila 99 i više bodova.

Hrvoje Anić

Općina Pakoštane , u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar, Turističkom zajednicom Općine Pakoštane i Agencijom Han Vrana, glavni je organizator V. Manifestacije mladih maslinovih ulja koja ima za cilj je obnoviti stare i nastaviti saditi nove maslinike te iz godine u godinu poboljšavati kvalitetu maslinovih ulja. Ssve bolji rezultati analize dobivene od strane Zavoda dokazuju da se cilj ostvaruje.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.