Hrvatski radio

Radio Zadar

Pseudoznanost jača zbog šutnje znanstvenika

31.07.2013.

07:53

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O utjecaju znanosti na društvo i ulozi medija u tome sinoć je u zadarskoj Gradskoj knjižnici govorio fizičar sa Instituta Ruđer Bošković, Saša Ceci. Predstavljajući svoju knjigu simboličkog naziva "Blesimetar" koja sadrži njegove objavljene komentare, Ceci napominje kako naši znanstvenici nedovoljno educiraju javnost, a opasnost je što to dovodi do jačanja pseudoznanosti koju pak zbog svog senzacionalizma mediji danas sve više promoviraju.

Primjerice, kaže Ceci kroz medije se promovira određena znanstveno nedokazana metoda liječenja neke teške bolesti. Tu odgovornost, poručuje leži na mediju, ali i na znanstvenicima koji ne reagiraju javno na takve slučajeve:

"Primjerice normalno je da kada se netko pojavi tko kaže hej, pojedi korijen maslačka i ako ti mama ima rak ozdravit će, znači pseudoznanost nije znanost nije komplikacija, nisu korijeni integrali, ona je bliska nama, i zato sam ja pokušao govoriti jezikom koji nije jezik znanstvenika, koji je razumljiv svima nama kako bi znati što oni nama prodaju. " - kazao je Ceci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.