Hrvatski radio

Radio Zadar

Psi i mačke naglavačke

15.10.2015.

14:24

Autor: Ana Dobrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kaljani su stoljećima vezani uz ribarstvo. Kao i ribarenje, duga je tradicija soljenja i sušenja ribe. U obitelji Kolega, koju smo posjetili, čak 200 godina. Puno je to vremena za usavršiti morske delicije.

Svi su poredani "kao po špagu", na kojem i jesu. Morske mačke, psi, raže i još poneka sušena vrsta. I za sušenje, čujemo odmah, nije važno sunce, već propuh.

Ovo je suha mačka, i nju ćemo staviti kuhati, juhu po starinsku, znači ništa filozofije, riba, krumpir, začini i to je to. objašnjava Marko Kolega.

I tako na nekoliko načina, morska mačka na lešo, zatim juha i brudet.

Krumpir smo stavili, ribu smo malo porezali, srezali smo je napolak.

Sve su to delicije koje, uz još neke, proizvode u svom obiteljskom pogonu.

Radimo tradicionalno soljenu i mariniranu ribu, srdele, inćun, lokarda.

Kaljsku i obiteljsku tradiciju, prije dvije godine dignuli su, kažu, na višu razinu, s europskim standardima.

Od tate, dida, evo ja sad učim unuke, oni mi već pomažu malo i tako. - kaže Venci Kolega.

Jedino sušena riba nije za prodaju, obiteljska je spiza, uz to za dobre prijatelje i posebne goste.
Prije ljudi su sušili, nije bilo škrinja, frižidera, a evo mi smo to nastavili dodaje Venci Kolega.

Riba se u sušenju skupi i izgubi na težini i do 10 puta. Tako konzervirana, mogla je trajati i jesti se cijelu godinu. Otprilike isto toliko treba i da bi svježa riba postala suha.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.