Hrvatski radio

Radio Zadar

Psihologija u zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti

24.02.2017.

08:45

Autor: HRT centar zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom obilježavanja 10. Tjedna psihologije u Hrvatskoj, u organizaciji Hrvatskog psihološkog društva i suorganizaciji Hrvatske psihološke komore, Društvo psihologa Zadar danas organizira održavanje tribine s temom Psihologija u zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti.

U sklopu tribine održat će se dva stručna izlaganja. Dr.sc. Dario Vučenović govorit će o Psihologiji prava: Pravnici i suci često uzimaju u obzir savjete i mišljenje psihologa, uzimaju se u obzir psihologijska vještačenja na sudu i najčešće usmjeravaju tijek presude. Ta suradnja rezultirala je razvojem pravne psihologije. Također znamo da imamo sada i odjel na sudu koji se bavi zaštitom žrtava i svjedoka, njihovim provođenjem kroz sudski postupak da bi im olakšali sve to.

Profesionalnim usmjeravanjem do većih mogućnosti na tržištu rada - naziv je drugog izlaganja, predavačice dr.sc. Višnje Perin.

Tribina je otvorena za javnost, počinje u 11 sati, a održava se u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru. Na tribini će biti najavljena i 25. godišnja konferencija hrvatskih psihologa, s međunarodnim sudjelovanjem, koja će se održati u Zadru, od 08.-11. studenog 2017. godine, pod istim naslovom koji najbolje opisuje glavnu temu konferencije.

Poslijepodne, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, na rasporedu je predavanju pod nazivom „Pomozite, moja prava su ugrožena! Što radi psiholog u Uredu pučke pravobraniteljice?" koje će održati Ksenija Bauer, savjetnica u Uredu pučke pravobraniteljice RHU fokusu predavanja su različiti poslovi psihologa u Uredu pučke pravobraniteljice, uz primjere iz različitih područja rada na zaštiti prava osoba s ograničenom slobodom kretanja, uključujući zaštitu starijih osoba te osoba koje se nalaze u psihijatrijskim ustanovama i kaznenim institucijama. Predavanje je prvenstveno namijenjeno psiholozima, socijalnim radnicima i drugim srodnim strukama te studentima psihologije. Početak je u 14 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.