Hrvatski radio

Radio Zadar

Psihologinja Perin: Poduzetnik mora biti spreman na dugotrajan rad i imati znanja o onome u što se upušta

29.03.2023.

13:08

Autor: Maja Milin

Višnja Perin

Višnja Perin

Foto: Marijan Kocijan / -

U Centru za kreativne industrije danas je održana peta u nizu besplatnih edukacija na temu poduzetništva koju je organizirala županijska ustanova INOVACIJA u sklopu projekta BOND2 čiji je nositelj Hrvatska agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). Psihologinja Višnja Perin govorila je o poduzetničkom duhu, izazovima s kojima se svaki poduzetnik suočava na dugotrajnom putu, birokraciji i administraciji te nužnosti educiranja i timskog rada. 

- Provest ćemo deset ovakvih edukacija i pozivamo sve sadašnje i buduće poduzetnike da se pridruže, informiraju o temama koje nudimo te se prijave do 18. travnja putem naših internetskih stranica, kazala je Vedrana Kevrić, zamjenica ravnateljice INOVACIJE. 


Odaziv je dobar, kaže Kevrić i napominje kako različite teme privlače različite ciljane skupine


Za motiv prijave upitali smo dvije polaznice današnje edukacije. - Ja sam studentica i željna sam svakog novog iskustva. Danas-sutra možda otvorim nešto svoje u području održivog turizma, u smislu reciklaže. Mislim da je ovo super prilika za naučiti nešto novo, kazala je jedna od polaznica. 


Druga polaznica je trenutno nezaposlena i kaže kako joj je ovo druga edukacija u organizaciji INOVACIJE: - Planiram otvoriti vlastiti obrt vezan uz čišćenje apartmana. Poslovni plan je već poslan, znači ovo mi je dodatni plus jer se želim više educirati o poduzetništvu i naučiti nešto više. Oduševljena sam stručnim kadrom koji ima odgovore na sve ono što me zanima. 

Galerija
Edukacija "Poduzetništvo, je li to za mene?" , Foto: Marijan Kocijan/-
Psihloginja Višnja Perin, Foto: Marijan Kocijan/-

Kroz radionicu se promišljalo o tome što je potrebno za startanje, za početak poduzetništva, o čemu bi trebalo razmišljati prije da bi kasnije bilo manje problema


Na pitanje kakav je to poduzetnički duh, psihologinja Perin kaže da poduzetnik treba biti spreman na dugotrajan rad, poduzimati nešto i imati znanja o onome u što se upušta


Ono što većina poduzetnika ne voli to je papirologija, ali - svaki posao prati dokumentacija i na to treba biti spreman. Isto tako, treba biti ažuran i točan u poštivanju svih propisa koji vrijede na tržištu, dodaje Višnja Perin.


- Ne trebate biti mladi, poduzetništvo se može pokrenuti u bilo kojoj dobi. Također ne morate nužno završiti fakultet da biste bili poduzetnik ali je važno znati ono što radite. Poduzetništvo je svakako timski rad jer ćete neminovno trebati različite usluge u poslovanju. Moj prvotni savjet svima koji razmišljaju o poduzetništvu je - staviti sve na papir. Treba napraviti poslovni plan jer je on osobna karta i okvir za djelovanje svakog poduzetnika, poručila je psihloginja Perin


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.