Hrvatski radio

Radio Zadar

Ptice ninske lagune

02.10.2013.

13:22

Autor: D.Perović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ljubitelji ptica i svi oni koji vole prirodu imali su danas prigodu, uz stručno vodstvo, upoznati osebujni svijet jedinstvenog močvarnog staništa Ninske lagune. Na taj način Turistička zajednica grada Nina obilježila je 4. europski dan prebrojavanja ptica.

Ljubitelji ptica i svi oni koji vole prirodu imali su danas prigodu, uz stručno vodstvo, upoznati osebujni svijet

Uz Vransko jezero i Paško blato, najpoznatija močvarna staništa, zanimljiv ornitološki lokalitet je i područje Ninske solane. Iako umjetno stanište, ovdje se zadržavaju ptice gnjezdarice, selice i zimovalice. Ljubitelje ptica bazenima solane danas je proveo biolog Goran Šafarek.

       Ninska lokacija, odnosno lokacija ninske solane po svim karakteristikama čuva izvorna staništa, znači plitke, muljevite i pješčane obale koje su kao i na Pagu. Ptice ne vide tu veliku razliku, bitno im je da ima hrane i da nema previše uznemiravanja.Ovdje čak imamo najveću koloniju vlastelica, predivnih ptica sa dugačkim crvenim nogama i crvenim kljunom, kaže Šafarek.

Turistička zajednica Nina obilježila je današnji, europski dan prebrojavanja ptica, kako bi promovirala i turistički valorizirala biološke vrijednosti solane i lagune. Na to je obvezuje i nagrada europske destinacije izvrsnosti EDEN.
Inače, upravo u ovo vrijeme milijuni ptica PTICEselica na području cijele Euroazije kreću na putovanje dugo tisuće kilometara, a njihov cilj je topla Afrika. kao odmorište i hranilište poslužit će i naša močvarna staništa. Ljubitelji ptica slijedeću priliku za promatranje i slušanje imaju u subotu na Vranskom jezeru u Ornitološkom rezervatu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.