Hrvatski radio

Radio Zadar

Ptice selice Parka prirode Vransko jezero

18.04.2020.

09:02

Autor: HRT Radio Zadar/PP Vransko jezero

Ptice selice Parka prirode Vransko jezero

Ptice selice Parka prirode Vransko jezero

Foto: - / -

S nadolaskom proljeća brojne vrste napuštaju svoja zimovališta u Africi i kreću na put prema Europi. Jedna od postaja njihovog puta je i Vransko jezero. Iako je Park prirode zatvoren zbog pandemije djelatnici parka odlučili su podijeliti svoje znanje o pticama selicama koje dolaze u park.

Sa željom da pobliže upoznate neke od njih, a imajući na umu da još neko vrijeme nećemo moći napuštati naša prebivališta, u periodu koji slijedi podijeliti ćemo s vama priče o životnim ciklusima deset vrsta ptica selica koje možete vidjeti na području Parka prirode Vransko jezero u proljetnom dijelu godine.- poručili su iz PP Vransko jezero na svojim web stranicama.

GRLICA (Streptopelia turtur) - Šarena ptica iz porodice golubova rado boravi kraj vode pa je ljeti možemo vidjeti uz drvenu poučnu stazu u ornitološkom rezervatu Vranskog jezera.

ČAPLJA DANGUBA (Ardea purpurea) - Ova samozatajna i plaha ptica simbol je Parka prirode Vransko jezero. Tršćak ornitološkog rezervata Parka jedino je gnjezdilište ove vrste u primorskom dijelu Hrvatske. Na našem području boravi u toplom dijelu godine nakon što stigne iz Afrike.

VELIKI TRSTENJAK (Acrocephalus arundinaceus) - Pjev mužjaka velikog trstenjaka jedan je od sigurnih znakova da je sezona gniježđenja u ornitološkom rezervatu Parka prirode Vransko jezero pred vratima. Njihovo glasanje podsjeća na glasanje žaba, a sastoji se od niza ponavljajućih tonova „karra-karra-krie-krie“ kojim obilježavaju i brane svoje teritorije.

BJELOBRKA GRMUŠA (Sylvia cantillans) - Jedna od nekoliko vrsta grmuša koje se mogu pronaći kod nas. Gnijezdi u mediteranskim zemljama Europe i na sjeverozapadu Afrike, a zimuje na južnom rubu Sahare. Odrasle mužjake možemo prepoznati po širokim bijelim brkovima na obrazima, sivoj glavi i tijelu te crvenom prstenu oko oka, dok su ženke I mladi svjetlije sivi I smeđi.

SLAVUJ (Luscinia megarhynchos) - Slavuj je jedna od najčešće spominjanih ptica pjevica upravo radi lijepog pjeva. Svoje mjesto je našao u umjetnosti i književnosti kao inspiracija za brojne pjesme, poslovice, bajke, knjige pa čak i opere.

ĆUK (Otus scops) - Ćuk, ptica iz porodice sova, veličine je tek 20-ak centimetara poput čvorka. Tijelo ćuka možemo usporediti s veličinom stisnute šake. Iako malen u usporedi s pticama iz svoje porodice, često djeluje izduženo.Nastanjuje otvorene šume, maslinike, mozaične seoske krajolike i naselja, a njegova sivkasto-smeđa obojenost perja podsjeća na koru starog drveta što mu pruža savršenu kamuflažu. Jedina je europska vrsta ćuka koja ima „uške“, odnosno dva uzdignuta čuperka na vrhu glave.

RUSI SVRAČAK (Lanius collurio) - Rusi svračak (Lanius collurio) se sa zimovanja u južnoj Africi u svibnju vraća u Europu na gniježđenje. Pojedinačno putujući noću, mužjaci većinom stižu nekoliko dana prije ženki. Na otvorenim staništima s raštrkanim grmljem hrani se kukcima ili sitnim kralješnjacima koje nabada na trnje da ih lakše pojede.

LASTAVICA (Hirundo rustica) - Lastavice, baš kao i ostale malene ptice dugih ušiljenih krila, veći dio vremena provode u zraku, gdje okretnim letom i velikim ustima hvataju sitne kukce kao što su mušice i komarci. Mogu se vidjeti i u niskom letu iznad tla, smatra se tad predviđaju nadolazak lošeg vremena.

PUPAVAC (Upupa epops) - Jedna je od neprepoznatljivijih vrsta ptica Europe, toliko jedinstvena da se ne može zamijeniti za niti jednu drugu vrstu. Pupavac je pješčano-ružičaste boje s crno-bijelim prugama na krilima i kukmom na glavi koja se uzdiže kao u indijanskog poglavice.

ZLATOVRANA (Coracias garrulus) - Ovog proljeća dočekujemo i zlatovranu koja na jedina preostala gnjezdilišta u Hrvatskoj, Ravne kotare dolazi nakon dalekog putovanja s juga Afrike.

 

Više o pticama selicama s Vranskog jezera možete saznati na web stranicama parka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.