Hrvatski radio

Radio Zadar

Puhački kvintet Kalamos u sv. Nikoli

30.07.2020.

06:32

Autor: rzd

Puhački kvintet Kalamos u sv. Nikoli

Puhački kvintet Kalamos u sv. Nikoli

Foto: - / -

Na programu 60. Glazbenih večeri u Sv. Donatu u četvrtak nas očekuje koncert kvinteta Kalamos koji će s početkom u 21 sat nastupiti u crkvi sv. Nikole. Kalamos kvintet je prvi i jedinstveni reed kvintet u široj regiji, odnosno sastav drvenih puhačkih glazbala koji koriste jezičak ili pisak.

Na programu 60. Glazbenih večeri u Sv. Donatu u četvrtak nas očekuje koncert kvinteta Kalamos koji će s početkom u 21 sat nastupiti u crkvi sv. Nikole.

Kalamos kvintet je prvi i jedinstveni reed kvintet u široj regiji. Pod tim pojmom podrazumijeva se sastav drvenih puhačkih glazbala koji koriste jezičak ili pisak (engl. reed).

To su oboa, klarinet, saksofon, bas-klarinet i fagot uz njihove srodne varijante, koje su se na svjetskoj sceni pojavile prilično nedavno, sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Osnovan 2013. godine u Zagrebu, Kalamos kvintet je do danas održao niz koncerata uz pozitivne odjeke među publikom i kritikom. Često surađuje s domaćim i stranim skladateljima i tako širi koncertni repertoar za ovakav tip ansambla.

Kako znatan dio repertoara za novije vrste glazbenih ansambala čine transkripcije glazbene literature od 15. do 20. stoljeća, tako je kvintet posegnuo za opusom Blagoja Berse, jednog od najreprezentativnijih hrvatskih skladatelja s prijelaza 19. na 20. stoljeće, koji je, kao što znamo, mladost proveo u Zadru. Bersina su djela na programu predstavljena uz suvremenike Feruccia Busonija te Mauricea Ravela. Smještene u povijesni i stilski srodan kontekst, Bersine kompozicije dobivaju posebnu dimenziju i utvrđuju se kao ravnopravni izdanci općih kulturoloških tendencija s početka 20. stoljeća.

8c48f3b5-1821-4964-95ef-e8d6c23cdc28.jpg

8c48f3b5-1821-4964-95ef-e8d6c23cdc28.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.