Hrvatski radio

Radio Zadar

Puljić:Brak je životna zajednica žene i muškarca

21.11.2013.

19:21

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

“Brak je životna zajednica žene i muškarca” naslov je dopisa zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića kojeg je u svezi održavanja referenduma uputio svećenicima, Bogu posvećenim osobama i katehetama u Zadarskoj nadbiskupiji, navodeći i konkretne odredbe. Nadbiskup ističe da se referendum održava na prvu nedjelja Došašća kad počinje priprema za Božić, rođendan Isusa Krista koji je svojim rođenjem u Nazaretskoj obitelji posvetio svaku ljudsku obitelj.

  “U adventskom ozračju pozvani smo odgovoriti potvrdno na referendumsko pitanje. Potvrdan odgovor u skladu je s onim što o ženidbenom savezu muške i ženske osobe govori Zakonik kanonskog prava (kan. 1055) i Katekizam Katoličke Crkve (br. 1601). Obitelj je intimna zajednica bračnog života i ljubavi, a zvanje za ženidbu upisano je u samu narav muškarca i žene. Zbog toga je ženidbeni savez muškarca i žene Isus uzdigao na dostojanstvo svetog sakramenta” poručuje mons. Puljić. Potiče da se u tjednu pred referendum u prikladno vrijeme omogući vjernicima u župama i drugim zajednicama klanjanje pred Presvetim, molitva krunice ili Služba Riječi, gdje će se moliti za obitelji i očuvanje dostojanstva braka kao životne zajednice žene i muškarca. “I neka ih se pri tom potakne da zaokruže odgovor "Za". Time potvrđuju istine kršćanske vjere i čuvaju zalog naše budućnosti” poručuje nadbiskup Puljić.

  Mons. Puljić upozorava kako su neki mediji neprofesionalno pisali o temi referenduma. “Usprkos poštivanja pravne procedure sa strane građanske inicijative "U ime obitelji", uočeni su brojni primjeri netrpeljivosti prema nositeljima te inicijative. Premda u temeljnim odredbama Obiteljskog zakona RH stoji da je "brak zakonom uređena životna zajednica žene i muškarca" (članak 5), u velikom dijelu medija pisalo se i govorilo o neustavnosti takve akcije te podmetalo duh diskriminacije i nesnošljivosti. Prozivalo se i Katoličku Crkvu u Hrvatskoj i njene predstavnike kako nisu u suglasju s papom. Neki su se političari natjecali kako što zornije sugerirati građanima da budu 'protiv', a to je otežavalo kvalitetnu raspravu koja bi pomogla građanima da slobodno i osobno donesu svoju odluku” piše, uz ostalo, zadarski nadbiskup i predjsednik HBK-a Želimir Puljić.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.