Hrvatski radio

Radio Zadar

11:50 / 09.04.2020.

Autor: tp

Puljić : molitva i posveta ulja u korist našeg zdravlja i sigurnosti

Puljić : molitva i posveta ulja u korist našeg zdravlja i sigurnosti

Puljić : molitva i posveta ulja u korist našeg zdravlja i sigurnosti

Foto: - / -

Veliki je četvrtak - spomendan Isusove posljednje večere i početak vazmenog trodnevlja uoči Uskrsa. Zbog pandemije koronavirusa, mise i obredi slave se bez naroda. Vjernici su tako misu posvete ulja u zadarskoj prvostolnici od 11 sati mogli pratiti putem YouTube kanala Zadarske nadbiskupije.

Ovogodišnju liturgiju posvete ulja slavimo bez uobičajene koncelebracije svih svećenika Zadarske nadbiskupije i vjernika, rekao je u svojoj propovijedi zadarski nadbiskup Želimir Puljić

U ovom času s nama su duhom povezani i svečenici i vjernici, s kojima ovih dana molimo i mislimo jedni na druge. Danas posebice mislimo, na naše bolesnike koji će tražiti utjehu i bolesničko pomazanje ovim svetim uljem. Mislit ćemo i na naše novokrštenike, krizmanike i ređenike koji će u prigodi slavlja također biti pomazani svetim uljem, a to seto ulje koristi se i za posvete oltara i sakralnih prostora gdje se slave euharistijska slavlja.

Dok slavimo ovu svetu euharistiju u posebnim okolnostima, u svoje molitve uključujem sve koje zauzeto rade u korist našega zdravlja i sigurnosti - liječnici, medicinske sestre i drugo zdravstveno osoblje , javni djelatnici, državnic dužnosnici, policija, vojska vatogasci, trgovni, volonteri koji pokazuju iznimnu spremnost izložiti svoje živote i zdravlje u obrani od tog opasnog virusa i drugih nepogoda poput nedavnog potresa u Zagrebu.

Sve ih uključujemo u svoje molitve koje upućujemo Gospi od zdravlja da nas izbavi od sadašnjih nevolja i zala. Mi nastavljamo prevencijom i molitvom činiti sve, kako bi očuvali i sebe i druge od te opake bolesti, kako bi čim prije mogli započeti normalno započeti raditi i živjeti. Neka nas i dalje prati snaga molitvenog zajedništva tijekom svetoga trodnevlja Isusove žrtve na križu, Uskrsnog jutra koje neka nas ispuni i nadom i utjehom i novom snagom.

  

Veliki četvrtak: Nadbiskup Ž. Puljić - propovijed

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.