Hrvatski radio

Radio Zadar

13:53 / 09.07.2019.

Autor: Anita Perica

Puni Mjesec ih spaja i razdvaja

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

Pred nama su dvije velike ljetne manifestacije – Noć punog miseca i Tunuara – Kualjske ribarske noći.

Od ovoga ljeta više se ne preklapaju Noć punog miseca i Tunuara u Kalima. Organizatori su se dogovorili rasporediti te dvije manifestacije na dva vikenda tako da svi posjetitelji mogu uživati i na jednoj i na drugoj – u Noći punog miseca od 11. do 13. srpnja na Rivi, a vikend nakon toga od 17. do 20. srpnja u Tunuari. Ina Kolega iz TZ Kali izrazila je zadovoljstvo zbog dogovora i naglasila:

       Gotovo trećina mještana Kali su profesionalni ribari koji su kući jedino kad je puni Mjesec, znači to je jedino vrijeme kad mi možemo organizirati ovu manifestaciju koja je naša najveća manifestacija.

U Noći punog miseca ugasit će se ponovo javna rasvjeta, riva će biti obasjana svjetlom baklji i svijeća, više od 70 izlagača nudit će isključivo tradicionalne delicije i proizvode svojih ruku. Od novina ove godine izdvajamo večer folklora KUD-a Tanac i njihovih gostiju, koje je najavila Jadranka Dunatov.

       Skupina koja djeluje u Australiji već 40 godina, folklorna skupina Mladi Hrvati, koja broji preko 80 članova, koja požrtvovno sve ovo vrijeme njeguje hrvatsku tradiciju i folklornu baštinu a nikada nije bila u Hrvatskoj.

Finalna večer u Noći punog miseca rezervirana je za Tomislava Bralića i Klapu Intrade. A nakon toga, već se možete polako početi dogovarati s društvom za Tunuaru ove godine, rečeno je, uz još masovniji defile ribarskih brodova – atrakciju jedinstvenu za tu manifestaciju. Neće izostati ni stručni dio koji za isti stol okuplja ribare i one koji kreiraju politiku u ribarstvu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.