Hrvatski radio

Radio Zadar

Punih 396 godina čuvaju arhivska vrela: Državni arhiv u Zadru

24.09.2020.

07:12

Autor: M. Milin-S.J.Mandić

foto: Državni arhiv u Zadru

foto: Državni arhiv u Zadru

Foto: - / -

U uvjetima pandemije, svoj Dan ove godine Arhiv obilježava objavljivanjem on-line novih digitaliziranih dokumentacijskih cjelina na svojim stranicama. Od danas tako korisnicima omogućuje on-line korištenje svih 638 pergamena dominikanskog samostana Sv. Dominika .

Državni arhiv u Zadru čuva službene tragove raznih uprava kao i različita arhivska vrela važna za proučavanje prošlosti Zadra i cijele Dalmacije. Ravnatelj arhiva Ante Gverić za program Radio Zadra navodi kako su objavljene pergamene vrlo vrijedno gradivo za povijesna israživanja, od danas dostupno istraživačima diljem svijeta. Inače naš digitalni arhiv ide u korak s vremenom, radimo sustavno na digitalizaciji ostale građe, prije svega to su matične knjige ali i druge zanimljive dokumentacijske cjeline, reprezentativno gradivo važno za naše istraživače. 

Od danas Arhiv omogućuje on-line korištenje svih 638 pergamena dominikanskog samostana Sv. Dominika zajedno s kratkim sadržajem za svaku pojedinu pergamenu, kako bi ovo vrijedno gradivo učinili dostupnijim istraživačima diljem svijeta. Pergamene su dio fonda HR-DAZD-338, Dominikanski samostan Sv. Dominika (1066. – 1807.) koji predstavlja jedan od najstarijih i najvrjednijih fondova hrvatske arhivske baštine. Osim pergamena, fond sadrži pojedinačne dokumente, rukopise i tiskovine u vremenskom rasponu od 11. do 19. stoljeća. Postupak snimanja pergamena, njihovo postavljanje na mrežnu stranicu i kontrolu zapisa, izvršili su djelatnici Državnog arhiva u Zadru.

 

 

Ravnatelj Gverić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.