Hrvatski radio

Radio Zadar

Puntamika-najkišovitiji dan, prošle subote-Zemunik!

08.06.2020.

11:11

Autor: HRT Radio Zadar

Puntamika-najkišovitiji dan, prošle subote-Zemunik!

Puntamika-najkišovitiji dan, prošle subote-Zemunik!

Foto: - / -

Već u prvom lipanjskome tjednu ponegdje su zabilježene nove rekordne dnevne količine oborine za ovaj mjesec. Pogledajte što doznaju u DHMZ jutros - izdvaja se zadarsko područje, odnosno Zemunik i postaja na Puntamici:

Zemunik Osim mjestimice obilnih količina kiše u mjestima i na meteorološkim postajama koje će stručnjaci DHMZ-a kasnije detaljnije analizirati i potvrditi, već sada je gotovo sigurno da se novi rekord u dnevnoj količini oborine za lipanj dogodio u prošlu subotu u Zemuniku - na zadarskoj zračnoj luci, gdje je izmjereno 66,4 mm oborine ili litara po četvornome metru. Dosadašnji je lipanjski rekord na toj postaji koja radi od 1981. godine bio 61,6 mm.

Pazin Jutros je pak za lipanj rekordna dnevna količina oborine izmjerena na glavnoj meteorološkoj postaji DHMZ-a u Pazinu. Čak 82 mm. I to prema riječima motriteljice - za samo 5 sati padanja! Dosadašnji je rekord bio 74 mm,  izmjeren 15. lipnja 2016. godine. Dakle, jutros skoro pa prosječna ukupna lipanjska količina, koja je 88 litara. Stoga već sada, nakon "samo" 3 kišna dana, u Pazinu je ovaj lipanj kišovitiji od prosječnoga, jer je do jutros u 8 sati palo 107,5 litara kiše po četvornome metru! Štoviše, ostvare li se prognoze povremene kiše i sljedećih sati i dana, povećana je vjerojatnost da će već u prvoj polovici lipnja biti nadmašena i prosječna količina oborine ukupno za lipanj i srpanj.

Zadar Puntamika A već jutros je nadmašena prosječna ukupna količina oborine od 1. lipnja do 31. srpnja na glavnoj meteoroškoj postaji DHMZ-a Zadar Puntamika! Srećom, bez novih rekorda. No, od 1. do 8. lipnja 2020. godine u 8 sati skupilo se 87,6 mm oborine pa je već sada ovaj lipanj 5. najkišovitiji u povijesti ove postaje, koja je počela 1961. godine. Kišovitije je, barem prema trenutačnoj količini oborine, bilo u lipnju 1995. godine, uz rekordnih 159,6 mm, te 1981., 1978. i 1967.  Inače, prosječna količina oborine za razdoblje od 1. lipnja do 31. srpnja na postaji Zadar Puntamika je 76 litara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.