Hrvatski radio

Radio Zadar

Pupić-Bakrač: UPU Bregdetti na štetu javnog interesa i države

30.01.2019.

08:19

Autor: HRT Radio Zadar

Dino Stanin/PIXSELL, ilustracija

Dino Stanin/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Urbanistički plan uređenja Uvale Bregdetti već danima diže buru u medijskom i javnom prostoru Zadra. O njemu se opet očitovao i županijski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić-Bakrač koji je najavio i da će uputiti zahtjev DORHu da zaštiti interese RH u tom postupku. Priopćenje prenosimo u cijelosti,

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Urbanistički plan uređenja dijela uvale Bregdetti naručila je tvrtka Nautilus u vlasništvu Zdenka Zrilića. Dakle radi se planovima i poslovima privatne tvrtke, privatnom interesu koji je u koliziji sa interesima mještana i javnim interesom. Na zboru mještana Arbanasa UPU dijela uvale Bregdetti došli su zagovarati Darko Kasap, Božidar Kalmeta i Grozdana Perić. Moglo bi se kazati da su pale maske. Oni koji bi se trebali brinuti o javnom interesu zagovaraju interese privatne tvrtke odnosno Zdenka Zrilića. Zašto ? Što je razlog tome ? Nije prvi put pa valjda nije teško izvesti zaključak.

U zamjenu za pristanak UPU mještanima Arbanasa se nudi izgradnja nogometnog igrališta Fifinih dimenzija. Što je naravno duda varalica jer uvjet od 20% zelene površine u građevinskoj zoni mora biti zadovoljen bez obzira da li se radi o nogometnom igralištu, parku, drvoredu… Po genijalnom planu Block projekta nogometno igralište trebalo bi niknuti na zemljištu u vlasništvu države. U području obuhvata plana preko 60% zemljišta je u vlasništvu države.  Da li to znači da će se nogometni teren, zelene površine, parkirna mjesta… smjestiti na zemljište u vlasništvu RH a zgrade na zemljište u vlasništvu Nautilusa ? Ako je tome tako to bi značilo da je osim što je UPU rađen protivno interesima mještana Arbanasa i grada Zadra ( kako je navedeno u očitovanju MO Arbanasi) njime bi bila oštećena i RH . Naime u zoni obuhvata plana građevinske zone i negrađevinske ( zelene površine, parking, prometnice i sl.) trebale bi podijeljene u omjeru 60:40 sukladno vlasničkoj strukturi nad zemljištem. Stoga apeliram na DORH i ostale institucije pravne države da zaštite interese RH u postupku donošenja UPU dijela uvale Bregdetti.                

                                                      Vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije

                                                     Marko Pupić-Bakrač 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.