Hrvatski radio

Radio Zadar

Pupovac nakon odluke o ćirilici : To je opak način

24.08.2015.

15:36

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Golubiću pokraj Obrovca i ove godine međunarodni znanstveni skup na temu hrvatsko - srpskih odnosa - zaštita identiteta. Predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i hrvatske nacionalne manjine u Srbiji smatraju kako se po njihovom pitanju malo radi, a najodgovornije smatraju političke elite dviju zemalja.

Evo dijela obraćanja, poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, Janka Veselinovića: Neodgovorna vlast posljednih godinu, od kada smo prošli put bili ovdje nije ništa učinila na zaštiti identiteta, a da ne govorimo o podizanje znanjao identitetu. I dalje moramo biti uporni.

Ivan Karan, ravnatelj Hrvatske riječi iz Vojvodine: Hrvatskoj zajednici u Srbiji značilo bi puno da se pitanje tih udžbenika riješi, to je do sada rađeno uz pomoć Hrvatske, ali to nije put, Srbija to mora napraviti.

I ove godine kao i prethodnih pokušavamo dobiti odgovor dokle smo odmakli u normalizaciji odnosa. Organizator, profesor Darko Gavrilović iz Udruge za povijest, suradnju i pomirenje : I dan danas imamo političare u regiji koji kod kuće izigravaju nacionaliste, raspiruju vatru i mržnju , a kada su vani su fini, uglađeni, vode mirotvornu politiku ....  

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac dotaknuo se aktulalnih događanja oko ćirilice u Vukovaru.

Ako se druge označava i kao odgovorne za to stradanje i njihov identitet stigmatizira i kriminalizira kao što se to čini sa ćiriličnim pismom u Vukovaru prema Srbima onda je to opak način gledanja na identitet.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.