Hrvatski radio

Radio Zadar

Puške, pištolji, ručne bombe...

02.03.2021.

09:23

Autor: HRT Radio Zadar

Puške, pištolji, ručne bombe...

Puške, pištolji, ručne bombe...

Foto: - / -

Tijekom veljače temeljem akcije Manje oružja manje tragedija građani su policijskim službenicima predali: 8 komada vatrenog oružja: 7 pušaka i 1 pištolj, 46 komada rasprskavajućeg oružja: 25 ručnih bombi, 11 mina i 10 kom ostalih minsko-eksplozivnih sredstava te 4933 komada raznog streljiva.

Iz zadarske policije podsjećaju građane na akciju „ Manje oružja – manje tragedija“ koja omogućava građanima dragovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja bez vremenskog ograničenja.         

        Nerijetko se građani pokušavaju riješiti ilegalnog oružja na način da ga odbacuju na neprimjerenim mjestima ili nezakonito prodaju, dok ga oni građani koji oružje drže u domovima često čuvaju na neprikladan način čime ugrožavaju sigurnost svojih domova.

         Stoga pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji bez sankcija, a sve kako bi učinili svoje okruženje sigurnijim.

          Napominjemo da dragovoljna predaja ne podliježe sankcijama  te da se protiv građana neće pokretati niti kazneni niti prekršajni postupak. Nakon poziva policiji na 192, posebno obučeni  policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu doći će na adresu pronalaska u automobilu bez policijskih oznaka i u civilnoj odjeći, gdje će na siguran način  preuzeti oružje ili minsko-eksplozivna sredstva. Takvim pristupom osigurana je anonimnost osobe koja predaje ilegalno oružje, a što je još važnije potencijalna opasnost svedena je na najmanju moguću mjeru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.