Hrvatski radio

Radio Zadar

Puštena u rad sunčana elektrana u Obrovcu

12.05.2023.

16:54

Autor: Vladimir Šetka/HRT

S radom kreće najveća komercijalna sunčana elektrana - Obrovac

S radom kreće najveća komercijalna sunčana elektrana - Obrovac

Foto: Sime Zelic / PIXSELL

Na području bivše tvornice glinice iznad Obrovca u rad je puštena sunčana elektrana Obrovac 

Riječ je najvećoj sunčanoj elektrani u komercijalnom pogonu u Hrvatskoj, vrijednoj 6,9 milijuna eura, te o sedmoj sunčanoj elektrani Hrvatske elektroprivrede, drugoj u Zadarskoj županiji. Na 12 hektara zemljišta raspoređeno je čak 27 i pol tisuće fotonaponskih modula domaćeg proizvođača. Elektranu su u rad pustili predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarića te premijer Andrej Plenković koji je istaknuo važnost HEP-a u prevladavanju energetske krize.

predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić i premijer Andrej Plenković

- Današnje otvaranje u Obrovcu važna je transformativna poruka prilagodbe novom vremenu, ali i energetskoj strategiji Hrvatske i što većem korištenju obnovljivih izvora energije, rekao je na otvaranju premijer Plenković.


Ocijenio je da je HEP kao glavna energetska kompanija u krizi imala ogromnu ulogu i Vladi omogućila da donosi odluke koje su ograničile cijene struje za građane i gospodarstvo.


- Tu se pokazalo koliko je važno ovakvu kompaniju imati praktički u stopostotnom državnom vlasništvu, naročito u krizi. Naša je strategija dodatno osigurati i financijske izvore za ulaganja. Tu su dva velika zamašnjaka, jedan je modernizacijski fond, a drugi je cijeli program oporavka i otpornosti koji omogućuje iznalaženje izvora financiranja za daljnja ulaganja u obnovljive izvore energije, rekao je Plenković.


Dodao je da je cilj na razini cijele EU učiniti dodatne napore u boljem povezivanju sustava, zbog čega je bitno ulaganje u dalekovode, stanice, solarne ili vjetroelektrane.


Vlada je, kako je rekao, svjesna da je izrazito korisna električna energija koju dobivamo iz pola hrvatskog vlasništva Nuklearne elektrane Krško koja je potpuno čista u smislu dodatnih stakleničkih plinova.


Druga sunčana elektrana u Zadru


Uskoro bi u Hrvatskoj trebalo biti u pogonu deset sunčanih elektrana koje će pridonijeti energetskoj neovisnosti i povećanju udjela obnovljivih izvora.


- Sedma je to po redu sunčana elektrana u Hrvatskoj i druga u Zadarskoj županiji, Obrovac će sa svojih 8,7 MW proizvoditi s instaliranim 7,35 MW priključne strane proizvoditi oko 11,3 milijuna kWh električne energije godišnje, što odgovara potrošnji više od 3500 kućanstava, od rekao je Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a.


HEP po njegovim riječima namjerava ojačati prijenosnu i distribucijsku mrežu radi prihvata proizvodnje iz sve većeg broja obnovljivih izvora. Kako je rekao, jedno od najvećih trenutnih ulaganja u mrežu na zadarskom području je transformatorska stanica Zadar Istok koja će nakon dovršetka kabelskog raspleta omogućiti kvalitetnije napajanje luke Gaženica, istočnog dijela Zadra i zadarskih otoka.


HEP radi na 60 projekata elektrana za obnovljive izvore i baterijskih spremnika ukupne snage više od 1500 MW od čega je velika većina projekata locirana u priobalnim županijama što je očekivano zbog dobrog potencijala sunca i vjetra, kaže Barbarić.


- Izgradnju novih elektrana ćemo pratiti nužnim jačanjem i mobilizacijom prijenosnih distribucijskih mreža u južnoj Hrvatskoj, čitavom priobalju i zaleđu, poručio je.


Galerija
SE Obrovac, Foto: V. Šetka/HRT Radio Zadar
SE Obrovac, Foto: V. Šetka/HRT Radio ZadarTS u Bibinjama, Foto: V. Šetka/HRT Radio Zadar

Sunčana elektrana Stankovci i poslovna zona

Premijer Plenković obišao je i Poslovnu zonu u Stankovcima gdje je u pogonu još jedna HEP-ova sunčana elektrana u koju je uloženo 3,5 milijuna eura. Sunčana elektrana Stankovci priključne snage 2,5 MW, u redovnom je pogonu od ožujka 2022. Izgrađena je na području Proizvodne zone Stankovci u Zadarskoj županiji na površini od 65.217 m2. 


Očekivana godišnja proizvodnja od 4,6 milijuna kWh električne energije bit će dovoljna za opskrbu 1.500 kućanstava. Ugrađeno je 9.920 fotonaponskih modula Solvis ukupne instalirane snage 3,27 MW. Investicija je iznosila 3,5 milijuna eura.


Obilazak elektroenergetskih postrojenja u Zadarskoj županiji premijer je završio u Bibinjama, gdje je izgrađena nova trafostanica koja će poboljšati opskrbu strujom južnom dijelu županije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.