Hrvatski radio

Radio Zadar

" Put svile" od Kine preko Venecije, izložba je stigla i u Zadar

10.05.2018.

15:03

Autor: Maja Savić

" Put svile" od Kine preko Venecije, izložba je stigla i u Zadar

" Put svile" od Kine preko Venecije, izložba je stigla i u Zadar

Foto: - / -

U organizaciji Talijanskog instituta za kulturu s Narodnim muzejom Zadar, od 10. - 13. svibnja u Zadru se održava Festival Boja i zvukova drevnog puta svile. Izložba traje mjesec dana a poveznica je Venecija.

Drevni put svile bio je mreža trgovačkih puteva čiji je tijek ideja, kulture, glazbe i umjetnosti prešao preko planina i pustinja Srednje Azije kako bi povezao Istočnu Aziju i Mediteran. Festival ujedno predstavlja umjetnike čije nas priče i povijest povezuju sa kulturnim mozaikom Puta svile, trajnim simbolom kulturalnog otkrića i razmjene.

Osim  primjeraka iz privatne zbirke Giorgia Fornia, izložba predstavlja predmete skupljene na putu svile, od venecijanske svile, tkanine iz Bliskog istoka iz 17, 18 i 19 stoljeća, do najranije kineske lanterne iz 14 stoljeća. Koliko je zapravo vrijedna izložba govori kustosica Narodnog muzeja Zadar Ivana Dražić:

 

Dražić:

" Ona je važna ne samo materijalno već i kulturološki, jer je to spajanje naroda iz cijelog svijeta te raznih povijesnih razdoblja i to je zapravo veća važnost izložbe od materijalne"

 

Giorgio Fornio u obitelji ima putnike kolekcionare pa je tako njegova teta putujući na Tibet kupila dva djela sa motivom Buddhe te mu ostavila u nasljeđe. Ipak nečeg mu je žao:

 

Fornio:

" Jedino što mi je žao da zadnja izložbena sala nije ispunjena košuljama i odjećom od svile poznatih talijanskih stilista Armania, Ferrea, Versacea i Moschina".

Izložba će pokazati način na koji su se mnoge kulture Euroazije zbližavale kreativnom komercijalnom i kulturnom razmjenom.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.