Hrvatski radio

Radio Zadar

Putopisac Perkov: Alpinizam je puno više od osvajanja vrha

31.01.2018.

19:15

Autor: Filip Buzov

HRT Radio Zadar

HRT Radio Zadar

Foto: - / -

O svojoj pustolovini uspona na najviši azijski vulkan Damvand u Iranu večeras je u zadarskoj Gradskoj knjižnici govorio nagrađivani putopisac Matej Perkov iz Koprivnice. Ujedno je predstavio knjigu „Želim dotaknuti nebo" u kojoj je na 300-injak stranica objedinio sve svoje uspone i ekspedicije.

S ovom posljednjom u Iranu kaže postao je prvi planinar na svijetu koji je uspon na vrhu visine 5671 metar počeo s razine mora. Zadarskoj publici otkrio je svoju filozofiju penjanja te po kome nas prepoznaju u Iranu:

Sastavni dio planinarstva i alpinizma nije samo penjanje na vrh, nego i upoznavanje kulture i ljudi koji žive u tom kraju podno planine na koju se penješ. Ovaj stil uspona od mora do vrha mi je omogućio da posjetim krajeve koje nikad ne bi vidio , gdje turisti ne dolaze. Iranci su bili jako susretljivi prema meni, kao prema strancu, ali i kao prema Hrvatu. Vole nas jako zbog naših sportaša, nogometaša, hvala tako Branku Ivankoviću što je slavan - kazao je u šali Matej Perkov.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.