Hrvatski radio

Radio Zadar

15:11 / 03.09.2019.

Autor: A. Kolanović/V. Šetka

Putuje svijetom i sadi stabla kako bi upozorio na očuvanje planeta

Putuje svijetom i sadi stabla kako bi upozorio na očuvanje planeta

Putuje svijetom i sadi stabla kako bi upozorio na očuvanje planeta

Foto: - / -

Bivši vatrogasac Martin Hutchinson iz Manchestera već 14 godina biciklom putuje po svijetu kako bi upozorio na potrebu očuvanja okoliša. Ispočetka je pješačio, no u međuvremenu se prebacio na bicikl kako bi obišao što više zemalja.

Cilj mu je u svojoj misiji do 2030. obići sve svjetske države. Pješačeći je prošao 34.000 kilometara, a biciklom 22.100 kilometara te prošao kroz 21 državu. U svakoj od zemalja kroz koje je prolazio posadio je stabla, a na Pagu, gdje su ga ugostili tamošnji vatrogasci sadnicu ruže. Vjerni pratitelj mu je pas Starsky, kojega je naučio kako odvajati čepove od plastičnih boca. Krajnji cilj mu je Australija, a do tog udaljenog kontinenta namjerava ploviti iz Indonezije na improviziranom plovilu od plastičnih boca, ali uz pomoć „pedala“. Mi smo ga sreli u Zadru.

Do sada sam posjetio 700 škola, kako bi djecu podučio o važnosti očuvanja okoliša, te se nadam da ću imati prigodu to učiniti i u Hrvatskoj. Moja misija je senzibilizirati javnost o ovoj temi te upozoriti na osobnu odgovornost svakoga od nas, vratiti ljude prirodi i ponovno povezati s predivnim planetom na kojemu živimo. O toj temi ne treba paničariti, ali se treba usredotočiti na suštinu problema, surađivati i tražiti rješenja, ispričao nam je Hutchinson.

Govoreći o požarima koji ovo ljeto haraju Amazonijom, rekao je kako je osobno svjedočio sustavnoj devastaciji amazonske prašume, koju već dvadeset godina uništavaju same vlasti. "Sreća" u nesreći je da se javnost sada jako senzibilizirala za ovaj problem i ako se svaki pojedinac založi za očuvanje prirode, možemo spasiti i prašumu. Zasadimo nova stabla ondje gdje je do jučer gorjelo i tako ćemo spasiti planet, zaključio je britanski humanitarac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.