Hrvatski radio

Radio Zadar

Rade Bobanović komentirao uhićenje Bogunovića

21.09.2018.

13:15

Autor: Radio Zadar

Rade Bobanović komentirao uhićenje Bogunovića

Rade Bobanović komentirao uhićenje Bogunovića

Foto: - / -

Uhićenje bivšeg pripadnika tzv. Martićeve milicije Branka Bogunovića, Srbina iz okolice Benkovca u Češkoj, po tjeralici Republike Hrvatske zbog zločina nad civilma 90-ih godina na području Benkovca, komentirao je danas Radoslav Bobanović. Sve je počelo upravo na današnji dan prije 27 godina.

Temeljem svjedočenja Rade Bobanovića 2003. godine, tužiteljstvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv Branka Bogunovića i još 22 pripadnika tzv. Martićeve milicije. Bobanović se prisjetio da se sve to događalo upravo na današnji dan prije 27 godina. 21. rujna počinje " moja kalvarija" koja je trajala do 2. studenoga do moje razmjene, rekao je Bobanović i dodao: U tom prvom timu, osim "martićevaca" koji su se tu našli, našao se i Vujadin Uzelac, koji je, kasnije se pokazalo, jedan od značajnih srpskih oficira koji su "dobro" tukli Zadar i okolicu, ali dobro, abolicijom je oslobođen, nećemo o tome. Čekao me jedan špalir od jedno 200 metara. U tom špaliru značajno mjesto zauzima Žeželj, jedan naš milicajac iz toga doba, jedan teški zločinac koji se isto nalazi na ovoj listi - i Bogunović. I proces traje sedam dana mučenja. Ja sam već vezan sa žicom, svaku noć, svaki dan to je tortura nad torturom, bio sam sav slomljen. U tom lomljenju značajnu ulogu ima Bogunović. Zašto se on tako nadamnom tvrdo pokazivao, teško je to reći ali vjerujem da će naša javnost prilikom procesa koji će se voditi protiv njega, ja ga ne mogu unaprijed optužiti, ja govorim što je on činio. I nakon sedam dana Benkovca ja odlazim u Knin, 42 dana dalje, na meni je 12 lomova, devet operacija, još slijede tri, da bi se i dalje nastavio održavati u ritmu života. A Bogunović je jedan od onih kojega ćemo sigurno sad iz te grupacije, benkovačke prvoga optužiti. Ja tako vjerujem da će moje svjedočenje i svjedočenje tridesetak, četrdesetak naših sumještana iz kraja Benkovca pa i šire, potvrditi ove moje riječi. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.