Hrvatski radio

Radio Zadar

Radeta, Rubeša i Biloglav o sastanku s gradonačelnikom

28.12.2022.

14:18

Autor: V.Š./Radio Zadar

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Predsjednik gradskog SDP-a Danijel Radeta priopćenjem se oglasio o razlozima nedolaska na sastanak s gradonačelnikom. Na sastanak s gradonačelnikom ipak je došao Ante Rubeša iz Akcije mladih, no sastanak je završio i prije nego što je počeo. 

Evo što je Radeta napisao u priopćenju medijima:


- Očito je trebalo vremena da HDZ i Branko Dukić shvate kako je pogrešno biti protiv dokumenta čiji je ovlašteni predlagatelj upravo Branko Dukić. On, samo da je htio, mogao je taj isti Proračun povući tako da se o njemu uopće ne glasa. O tome sam već nešto pisao, ali i govorio na vijeću. Izgleda kako slabo slušaju, još slabije čitaju, a najslabije misle. Uputu o zakonitosti su vjerojatno dobili na obilježavanju osnutka HDZ-a Zadar u Providurovoj palači čiji je sudionik bio i ministar Malenica koji se već opekao u pokušaju stranačkog izigravanja zakona u gradu Trilju. Tako smo od toga da nema struje, vode i Rayanaira, preko optužbe da smo politički teroristi, došli do najnovije situacije, a to su pozivi da se dogovorimo i postignemo konsenzus! Neki bi čak rekli, a neki i u naslov stavili kako je riječ o pozivu na "koaliciju". S obzirom na to da smo mi, prošle i ove godine, kao Klub vijećnika SDP-a Zadar jedini poštovali proceduru i sve vezano za Proračun odradili zakonito, ne vidim smisao dolaska na ovaj sastanak, pa se tako na ovaj sastanak nećemo ni odazvati. Sada je na drugima, da se u interesu Grada i građana ipak dogovore kako HDZ svojim odlukama ne bi doveo Grad u blokadu, napisao je uz ostalo Radeta. 


Na sastanak s gradonačelnikom ipak je došao Ante Rubeša iz Akcije mladih, koji je u malu vijećnicu došao s novinarima. No, sastanak je završio i prije nego što je počeo, pa je bio uzaludan dolazak dr. Damira Biloglava iz Domovinskoga pokreta, koji je u maloj vijećnici zatekao samo Rubešu. 


- Mi smo pozvali gradonačelnika na razgovor zato što smo voljom Gradskog vijeća izglasali osam milijuna eura amandmana Akcije mladih, te smo htjeli razgovarati o tome koji su to amandmani sporni i da vidimo što je u interesu naših građana, da oni koji se mogu primijeniti da se krene s primjenom od 1. siječnja, a oni koji se ne mogu primijeniti da se maknu sa zaključkom, ali da nam se daju rokovi i nekakve odrednice u kojemu će se roku krenuti u realizaciju tih amandmana. No, nismo htjeli održavati tajne sastanke, kako bi onda svatko na svoj način tumačio nego smo ovaj put odlučili pozvati medije kako bi i javnost bila upoznata s razgovorima "iza zatvorenih vrata". No kad smo došli s novinarima, gradonačelnik je napustio sastanak i rekao kako je to performans a ne razgovor, te da o takvim stvarima ne želi pričati u javnosti, rekao je Rubeša.


Na sastanak se uputio i dr. Biloglav, no kako je kasnio samom početku nije bio nazočan. - Došao sam isključivo u dobroj vjeri sa željom da možda pridonesem konstruktivnom razgovoru, nažalost ispalo je da od razgovora nije bilo ništa. Ne znam kako će se situacija dalje razvijati, ali ovo nije dobro za naš grad i uz malo više dobre volje i međusobnoga razumijevanja da smo mogli naći neko rješenje . Ovako ćemo svi podnositi nekakve posljedice. Ja se bojim upravo zbog onih ljudi koji ovise o izvršenju proračuna da će oni ni krivi ni dužni proći najgore, zaključio je dr. Biloglav. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.