Hrvatski radio

Radio Zadar

Radi se na projektu gradnje Centra za preradu mesa u Ninu

19.01.2021.

12:30

Autor: Anita Perica

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Vukovarsko-srijemska i Zadarska županija zajedno rade na projektu kojim će Nin dobiti Centar za preradu mesa, a poljoprivrednici obiju županija siguran otkup i suvremen način prerade i prezentacije svojih proizvoda.

Prvi koraci koji vode ovom ulaganju već su učinjeni – postignut je dogovor o suradnji. a pri kraju je i izrada idejne studije.

Suradnjom dviju županija izgradio bi se proizvodni pogon i sušara te prezentacijsko i prodajno mjesto na području grada Nina u kojima bi se koristila isključivo kvalitetna domaća svinjetina s područja Vukovarsko-srijemske županije. Uz povezivanje zelene i plave Hrvatske i otvaranje novih radnih mjesta ova ideja ima još jednu vrijednost – konačno bi se omogućila i komercijalna proizvodnja autohtone delicije – Ninskog šokola – potvrdio nam je Emil Ćurko gradonačelnik Grada Nina:

       Budući da mi imamo dosta dobro izbrendiran taj naš autohtoni proizvod ovoga kraja, a prava se proizvodnja još nije dogodila na ovom području, svi ljudi koji rade rade za svoje potrebe ili za potrebe svojih prijatelja i poznanika i ugostitelji što rade za svoje potrebe u ugostiteljstvu, jedna ovakva ideja je objeručke prihvaćena.

O financijskoj konstrukciji projekta, ističe gradonačelnik Ćurko, još je rano govoriti, a evo u kojem se smjeru trenutačno razmišlja:

       Mislim da ćemo ići u dvije faze ali još, iskreno da vam kažem, nismo konačan dogovor ni napravili. Išlo bi se možda na projekt prve i projekt druge faze. Za sad je nepoznato koliko bi se to širilo kasnije, ali bi išli možda na projektiranje najprije jedne sušare otprilike do vrijednosti milijun-milijun i pol kuna s tim da bi išla i druga faza koja bi možda kasnije išla i na fondove EU-a.

Najveći obol u realizaciji ovoga projekta sa zadarske strane dala je Agencija za ruralni razvoj AGRRA koja ga zajedno s gradom Ninom gura naprijed – kazao nam je županijski pročelnik zadužen za poljoprivredu Danijel Segarić. I on je poput gradonačelnika Ćurka uvjeren u ostvarenje ove ideje.

Emil Ćurko, gradonačelnik Nina - tonski isječak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.