Hrvatski radio

Radio Zadar

Radnici Kemoplasta: Mi smo umjetnici za preživljavanje.

18.09.2015.

13:00

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska tvrtka Kemoplast prije godinu dana otišla je u stečaj. Radnici koji potražuju čak 24 plaće još uvijek nisu vidjeli ni lipe. Traže stoga ubrzavanje stečajnog postupka te prodaju strojeva kako bi se mogli naplatiti.

Tvornica koja se bavila proizvodnjom PVC cijevi nekad je zapošljavala 500 radnika. Pred otvaranje stečaja ostalo ih je tek 21. Vlasnici im duguju čak 24 plaće. Zašto su tako dugo pristajali raditi bez plaća jedan od radnika Marijan Zubčić objašnjava:

Lako je tu pričati. On kaže oće,oće, pa mi da 1 000 kuna pa mi da dvi pa 5, pa ja kažem pa oću. Pa me pomalo noga boli. Di ću kod drugoga, tu sam 28 godina, znam posa i tako dalje. Mislim to je mlin. Bez podrške sustava nema spasa.

Njihov se strah na kraju obistinio. Tvornica je na kraju otišla u stečaj, a radnici su se našli na ulici:

Pa mi smo umjetnici za preživljavanje. To smo magistrirali.  Teško je. Svi smo mi u pedeset i nekim godinama . U ova doba života se jako teško može naći drugdi posa.  Ja koliko znam… je li itko uopće našao negdje posa? Nije nitko. Tko će u pedesetsedmoj -  osmoj godini tko će te primiti. Di?

Kaže bivši radnik Milenko Vigan. Žale se kako nitko od vlasti nije pokazao brigu za njih:

Od deklarativne podrške se kil manistre ne može kupiti. Oni nisu ništa napravili. Od županije, vlasti u Zadru do Vlade ne poduzimaju ništa.

Tvornica je u stečaj otišla s 35 milijuna kuna duga. Imovina je većinom pod hipotekom, osim strojeva čijom se prodajom radnici žele naplatiti. Naime, nakon što im je Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja isplatili 3 jamčene plaće prije godinu dana, radnici do danas nisu dobili ništa. Svatko od radnika potražuje od 150 do 200 000 kuna.

Sada je šansa u prodaji strojeva. Želimo ubrzanje postupka, dovršetak te agonije i isplatu radnika ako je moguće.

Izjavio je pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.