Hrvatski radio

Radio Zadar

Radnici ostali bez 4,6 milijuna kuna potraživanja

10.01.2020.

07:42

Autor: B. Kolega

foto: HRT

foto: HRT

Foto: - / -

Visoki trgovački sud u Zagrebu potvrdio je odluku zadarskog Trgovačkog suda te odbio potraživanja bivših radnika Croatia Zadar linea.

Bivši zastupnici radnika potraživanja su prijavili čak 2 i pol godine nakon što je istekao rok za prijavu tražbina, te su one trebale biti odbačene kao zakašnjele. No nisu, već su ostale u svojevrsnom pravnom limbu sve do početka prošle godine, kada je stečajni upravitelj Frane Zvonimir Negro zatražio od stečajne sutkinje da se te tražbine naknadno ispitaju na posebnom ispitnom ročištu. Ona ih je međutim odbacila kao nepravodobne, nakon čega su se radnici žalili, ali održali i niz prosvjeda. Visoki trgovački sud prije nekoliko dana odbacio je žalbu i potvrdio presudu kojom su radnička potraživanja odbačena. Novi sindikalni pravni zastupnik radnika Vedran Uranija priznaje kako su bivši predstavnici radnika napravili propust ne prijavivši potraživanja na vrijeme, no smatra kako je stečajna sutkinja ipak trebala prihvatiti zahtjev stečajnog upravitelja o posebnom ispitnom ročištu:

 

Činjenica je da 16 i po godina prvostupanjski sud nije niti odbacio, niti prihvatio potraživanja. Od davne 2003. 16 godina se čekalo, da bi se kad su se namaknula sredstva iz prodaje benkovačkog i obrovačkog kolodvora, milijun 600 kuna, tek onda je prvostupanjski sud donio odbijenicu.

 

Radnici koji ukupno potražuju 4,6 milijuna kuna nakon 20 godina tako bi barem naplatili dio svojih potraživanja. Od borbe ipak ne odustaju. Najavljuju žalbe Vrhovnom sudu, ali i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu

 

Zbog povrede Europske konvencije o ljudskim pravima po kojoj postupak ne može trajati dulje o 5 godina. Time se krše sve europske konvencije o ljudskim pravima. I to u situaciji kad je Hrvatska sa 1. siječnja ove godine preuzela predsjedanje. Nevjerojatno, ali istinito, dakle sve europske konvencije o ljudskim pravima, o vođenju sudskih postupaka su prekršene.

 

Nadaju se kako će ih primiti i novoizabrani predsjednik Zoran Milanović, ali najavljuju i nove prosvjede u borbi za svoja prava.

 

Pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija, izjava

prilog Božidara Kolege

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.