Hrvatski radio

Radio Zadar

Ukrajinskim radnicima u Zadru stižu obitelji iz domovine. Čeka ih kompliciran put

25.02.2022.

13:10

Autor: Filip Matijević

Pristižu prve izbjeglice

Pristižu prve izbjeglice

Foto: Matija Habljak / PIxsell

Za nekoliko dana iz ratom pogođene Ukrajine trebalo bi doći 20-ak članova obitelji nekolicine Ukrajinaca koji rade na zadarskom području. Dolazak neće biti nimalo jednostavan... 

Na širem zadarskom području žive brojni Ukrajinci koji su ovdje došli u potrazi za poslom. I svi su redom zgroženi zbivanjima u svojoj domovini, ali i strahuju zbog svoje rodbine u Ukrajini. Njih dvadesetak radi u tvornici ribe u Salima na Dugom otoku:

Čula sam se s mamom, tatom, bratom, sestrom... Svi su u strahu, ne znaju što ih čeka... Mobiliziranje traje, stanje je loše i mobilizirani su svi, i mlađi i stariji...

ukrajinski radnici na Dugom otoku

I u zadarskom zaleđu u jednoj tvrtki rade Ukrajinci. Marin Lerga, predsjednik hrvatsko-ukrajinske kulturne udruge Bila Hrvatska i predstavnik tvrtke koja se već više godina bavi uvozom radne snage iz Ukrajine u Hrvatsku, upravo radi na dolasku njihovih obitelji u Hrvatsku. Trebalo bi doći 20-ak ljudi: 

Naši vozači ne mogu ovamo iz Ukrajine, vozači ne mogu proći granicu. Čekamo da se skupe svi u Lavovu, na zapadu zemlje, da ih možemo dopremiti do granice, onda će pješice proći granicu, a onda će ih autobus čekati s druge strane granice. To bi se trebalo dogoditi kroz sljedećih dan, dva jer dolaze iz različitih dijelova Ukrajine.

Marin Lerga

A evo kako Zadrani komentiraju stanje u Ukrajini: 

Zadrani o Ukrajini

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.