Hrvatski radio

Radio Zadar

Radnike treba zadržati, a ne tražiti pred sezonu

08.06.2018.

13:36

Autor: Vladimir Šetka

Dino Stanin/PIXSELL, ilustracija

Dino Stanin/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Vlada je jučer povećala kvote za sezonsko zapošljavanje stranaca. Najviše se traži dozvola za rad u turizmu, pa je u tom sektoru njihov broj povećan s 4.660 na 8.660. Za zanimanje pomoćni radnik u turizmu, povećanje za 3.000 odnosi se na novo zapošljavanje, a tisuću za sezonski rad do šest mjeseci.

I dok na Jadranu ugostitelji i hotelijeri već mjesecima "kukaju" kako im nedostaje radnika, u biogradskoj Iliriji o radnicima vode sustavnu brigu. Planirati veliku zaradu od turizma, bilo kroz ugostiteljstvo, hotelijerstvo ili nautiku, a ne voditi brigu o kvalitetnoj radnoj snazi u najmanju je ruku neozbiljno. Svjedoci smo kako u travnju, svibnju i lipnju mnogi koji žive od turizma počnu "kukati" da im nedostaje sezonskih radnika, pa se onda pred samo srce sezone angažira vlada kroz povećanje kvote uvozne radne snage. No, srećom ima i onih poslodavaca u turizmu koju su davno naglasak stavili na čovjeka - kao ključ uspjeha u turističkoj branši. Jedan od takvih primjera je i biogradska Ilirija, a kako im uspijeva imati dovoljan broj kvalitetnih radnika pojašnjava generalni direktor Goran Ražnjević.

Pravi ugostitelji i hotelijeri moraju osmišljavati proizvod, koji će im netko kupiti, ali moraju osmišljavati i ljude, odnosno zaposlenike, koji će biti dio toga sustava i duboko, duboko inkorporirani u taj sustav. Netko, dakle, godinu dana ne vodi brigu o zaposleniku i baš mu tog 1. lipnja treba tri mjeseca. Nema ga i neće ga nikada naći. Dakle, taj čovjek se traži daleko, daleko prije, traži se i u prethodnoj godini, i u rujnu, listopadu itd., kaže Ražnjević. 

No, postoje i radnici kojima iz raznih razloga odgovara sezonski rad. Sezonska radna snaga mora biti ispomoć. Dakle, ima ljudi, a to je manjina, kojima odgovara sezonski posao, nekome tri, nekome šest mjeseci, nekome osam. Tih ljudi ima, ali ne možete zamisliti poslovnu aktivnost, da većina ljudi baš želi raditi isključivo baš kad vama treba sezonac, dodaje Ražnjević. 

Možda baš na zadarskom području poljoprivrednici i hotelijeri uspiju pronaći rješenje u radnoj snazi - jednima nedostaju sezonskih berača, a drugima sezonskih turističkih radnika. Kako se ta dva sezonska posla najčešće vremenski ne poklapaju isti radnici mogli bi biti zaposleni znatno više mjeseci nego što je sada slučaj.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.