Hrvatski radio

Radio Zadar

Rados: Best destination doveo više turista uz još 561 novih iznajmljivača

27.09.2016.

12:40

Autor: tp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Teško je točno izmjeriti koliko nam je značila titula Zadra kao najbolje europske destinacije, ali rekordni turistički rezultati do listopada ove godine i najave dolazaka turista u posezoni, govore da je Zadar dobro iskoristio to što je bio proglašen najboljim turističkim odredištem za 2016. godinu.

Rekao je direktor Turističke zajednice Grada Zadar Ante Rados na današnjoj svečanosti povodom Svjetskog dana turizma.

" Od 1. siječnja do 24. rujna ove godine, Grad Zadar je ostvario povećanje dolazaka za 4 posto, dok je noćenja bilo više za 11 posto. Tijekom visoke sezone te su brojke još bolje . Od 1. lipnja do 31. kolovoza 6% više dolazaka i 12 povećanje broja noćenja noćenja" - navodi Raos.

Zadrani sve više vide turizam kao mogućnost dodatne zarade. Tako je u u ovoj sezoni povećan broj iznajmljivača za 26 posto i na području Grada Zadra ih je 2792. Sve to je rezultiralo je povećanjem broja noćena kod privatnika od 18 posto, rekao je također Rados.

"Zasebno u privatnom smještaju u ovoj sezoni je povećan broj iznajmljivača za 26 posto, sa 2191 na 2792, pa se od ove godine pojavio čak 561 novi iznajmljivač."

Turistički rezultati su dobri, ali i dalje ostaju problemi s kojima se turistički Zadar mora nositi i rješavati ih izjavio je Ante Rados. Posebno ističe nedostak hotelskog smještaja, noćnih klubova, a iseljavanje s Poluotoka umanjuje vrijednost turističkog doživljaja i interakcije turista i domaćeg stanovništva. Problem su i gužve u gradu za lošeg vremena. 

Dovršetak Turističkog informativnog centra bit će kao što je i najavljeno 1. travnja dogodine. Zadar će u turističku 2017. ući sa suvremenim centrom koji će turistima ponuditi informacije na najvišem tehnološkom nivou u skladu s informatičkim dobom u kojem živimo, potvrdio je prvi čovjek zadarskog turizma Ante Rados, rekavši da se radovi odvijaju prema planu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.