Hrvatski radio

Radio Zadar

Raspisan natječaj za uređenje putničkog terminala

24.07.2019.

12:33

Autor: Anita Perica

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Zračna luka Zadar raspisala je natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja putničkoga terminala. Investicija je teška pola milijarde kuna, no kako nam je danas pojasnio direktor Zračne Luke Zadar, radi se o ulaganju kroz 10 do 15 godina.

Zračna luka Zadar raspisala je natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja putničkoga terminala. Dokumentaciju zainteresirani mogu pronaći na mrežnim stranicama Društva arhitekata Zadra, koje ga organizira i provodi.

Program natječaja izradio je prof. Dario Gabrić, dipl.ing.arh., s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu. Natječajni rok teče od jučer, a rok za predaju je 5. studenoga ove godine. Ocjenjivački sud predvodi Nikola Bašić.

Na Zračnoj luci Zadar nema ni „s" od srpanjske turističke rupe, štoviše iz mjeseca u mjesec, potvrđuje nam i danas direktor Josip Klišmanić, promet raste u dvoznamenkastom postotku.

       Mi svaki mjesec bilježimo nove rekorde. Mi smo sada na nekakvih 35 posto prometa više nego prošle godine na današnji dan.

Od dolaska Ryanair-a, od prije deset godina, promet je skočio deset puta – podsjeća Klišmanić.

       Mi očekujemo da će kroz nekakvih 10 do 15 godina promet u Zračnoj luci Zadar premašiti ne samo milijun nego i dva milijuna… Da bismo to sve omogućili moramo napraviti određene rezervacije u prostoru, zato i raspisujemo ovaj natječaj, tako da imamo jedan sustavni razvoj koji će uzeti u obzir sve buduće scenarije.

Do 500 milijuna kuna bez PDV-a – vrijednost je natječajem predviđene investicije proširenja i uređenja putničkoga terminala. No tih pola milijarde će se potrošiti kroz 10 do 15 godina:

       Kroz 15 godina mi očekujemo rast na nekakvih dva i pol milijuna putnika predviđen, ako se on ne dogodi neće se dogoditi niti cijela investicija, dakle o tome se radi.

Stoga je fazna gradnja i dogradnja uvjet natječaja kako bi se znalo što čini u kojem trenutku. Što se tiče financiranja:

       Mi bismo htjeli to sa svojim sredstvima napraviti, kredit je tu isto opcija u određenim situacijama, ovisi koja faza, koliko je teška, ali mi planiramo to raditi našim sredstvima.

Budući izgled terminala Zračne luke Zadar trebao bi biti predstavljen do kraja godine, a iduće već krenuti u radove – zaključuje Josip Klišmanić, direktor Zračne luke Zadar.

 

Josip Klišmanić - izjava

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.