Hrvatski radio

Radio Zadar

Raspjevani vikend zborova u Zadru

25.05.2018.

15:26

Autor: Maja Savić

Raspjevani vikend zborova u Zadru

Raspjevani vikend zborova u Zadru

Foto: - / -

Nakon svečanog otvaranja sa Zborom Slovenske filharmonije, slijedi najuzbudljiviji dio 11. Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova Zadar. Naime, večeras a posebno sutra kulminacija je natjecateljskog dijela.

 


O onom tzv. ozbiljnijem dijelu manifestacije u kojem je tvrde organizatori kvaliteta skladbi i izvedbi na visokoj razini izvest će ih 14 zborova, od toga 8 iz Hrvatske. Središnji događaj pak najavljuje predsjednica ocjenjivačkog suda Jasenka Ostojić:

" Završna priredba natjecanja bit će sutra u HNK Zadar s početkom u 19 sati što će biti i vrhunac Festivala"

Umjetnički ravnatelj Tomislav Košta podsjeća kako će cijela manifestacija dostupna svima koji se tada budu šetali Gradom:


" Imat ćemo izravni prijenos natjecanja, na Poljani Šime Budinića imat ćemo dva velika monitora gdje će prolaznici moći zastati i pogledati zborove"

Raznolikost sudionika od Amerikanaca preko Šveđana do Makedonaca ali i članova ocjenjivačkog suda još je jedna odlika ovog natjecanja. Jedan od njih je i francuski sudac iz Provanse, Christian Balandras. Sunce u Zadru nije ga zateklo jer ga ima i u zavičaju ali ugodno ga je iznenadio prijam lokalne vlasti, gradonačelnika te organizacija:

" Ono što moram istakunuti je jako dobra organizacija natjecanja, bio sam naime na 22 natjecanja dosad, imam bogato iskustvo i Zadar se pokazao dobrim domaćinom"

Ipak, građanima i turistima nazanimljiviji dio ovog trodnenvnog događaja bit će promenadni nastupi na najtraktivnijim lokacijama u Gradskoj jezgri, od Morskih orgulja gdje će danas uz poznati zadarski zalazak sunca glasnice okušati četiri zbora, preko Foruma i Narodnog trga u sutrašnjoj subotnjoj špici te završno u nedjelju na misi u katedrali Sv Stošije. Iako je riječ o amaterskim zborovima, visoka razina i kvaliteta događaja je zajamčena tvrdi
Igor Cecić ispred Upravnog vijeća natjecanja dodajući kako postoji i nešto iznad natjecanja:

" Da ovaj grad malo oživi u skladu sa nečim što vrijedi a što rijetko ima prilike svjedočiti. Nadamo se da će građani a i gosti i turisti osjetiti duh onog što se radi"

Ono što je sigurno, Zadar će ovaj vikend biti najraspjevaniji grad u Hrvatskoj.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.